23/03/2023

Zunanja drsna vrata na udaru vremenskih vplivov

2 min read
Dvoriščna drsna vrata

Zunanja oprema mora biti zelo dobro pripravljena na različne obremenitve, s katerimi se bo soočila pri dolgotrajni uporabi. Tudi za vrata to velja, še posebej če so opremljena z naprednimi mehanizmi, ki so lahko še bolj občutljivi kot sami materiali. V vsakem primeru se je pametno že pravočasno posvetiti premisleku o tem, kako dobro se bodo vrata obnesla na prostem.

Zunaj pogosto uporabljamo dvoriščna drsna vrata, ki lahko predstavljajo velik izziv z vidika zaščite pred dežjem in drugimi neugodnimi vremenskimi vplivi. Pozorno moramo ugoditi številnim zahtevam in upoštevati nekatere pogoje, ki odločajo o življenjski dobi in uporabnosti zunanje opreme. Zunanja drsna vrata so resda izdelana tako, da jim običajni vremenski vplivi ne morejo do živega, a to še ne pomeni, da težav ne moremo pričakovati. Najprej je treba poskrbeti že za to, da izberemo dobro odporne materiale, ki bodo kos tem obremenitvam. Za dvoriščna vrata se pogosto uporablja les, ki je naravni material in dokaj dovzeten za vplive okolja. To ne pomeni, da lesenih vrat ne moremo uporabljati, pravzaprav so mnoga dvoriščna drsna vrata lesena, a material bo treba dobro zavarovati in pripraviti na uporabo.

Dvoriščna drsna vrata imajo šibko točko tam, kjer je okolju izpostavljen mehanizem za odpiranje in zapiranje vrat. Ne glede na to, kaj vse vrata omogočajo, moramo paziti na to, da ohranjamo celoten sistem v kar se da dobrem stanju. Vsekakor je treba zunanja drsna vrata redno pregledovati in vzdrževati, po potrebi bo prišlo prav tudi kakšno popravilo ali pa vsaj čiščenje. Le tako lahko zagotovimo dolgo življenjsko dobo, predvsem pa poskrbimo za brezhibno delovanje drsnega mehanizma in upravljanja vrat. Kakovostna dvoriščna drsna vrata imajo lahko na ta način zelo dolgo življenjsko dobo, tudi če so izdelana iz lesa in stalno na udaru raznih dejavnikov okolja.