23/03/2023

Zakaj je parket najbolj obstojna talna obloga

2 min read
parket

Pomislimo za nekaj sekund na vse ohranjene dvorce in velike dvorane, na talne obloge, ki se nahajajo v mnogih sejnih dvoranah, parlamentih in drugih stavbah, ki se nahajajo v osrednjem delu historičnega mesta. Dolgo časa je bila ena izmed najbolj popularnih talnih oblog prav parket in sicer zato, ker je bila surovina lesa preprosto dostopna in relativno cenovno ugodna, predvsem pa ena izmed edinih možnosti, ki je sploh obstajala v tistem času.

S primerno nego je lahko parket nekaj, kar zdrže stoletja, predvsem če se potrudimo in ga redno oljimo in brusimo. Seveda pa je treba biti pozoren na to, da predvsem z brušenjem ne pretiravamo, saj na ta način lahko popolnoma uničimo parket. Ne glede na to, za kakšno talno oblogo se odločimo pa moramo vedeti, da za pravo obstojnost moramo nekoliko se tudi potruditi in v primeru parketa je to s tem, da skrbimo za redno oljenje in brušenje, ter da preprečujemo dostop vlage ali kar direktno vode do lesa.

Uporabniki talnega ogrevanja potrebujejo dvoslojni gotovi parket

Kar nekaj časa je veljalo, da lesene obloge niso pretirano uporabne, če namestimo pod njih talno gretje, ki ne more učinkovito ogrevati prostora skozi masiven les, ki se uporablja za izdelavo parketa. Da bi se temu izognili, oziroma da lahko uporabljamo estetske in naravne talne obloge kljub talnemu gretje pa so razvili tako imenovani dvoslojni gotovi parket.

Sistem deluje tako da je parket narejen iz dveh slojev in sicer spodnjega bolj redkega lesa, ki lažje prevaja toploto za učinkovito ogrevanje prostora, na njem pa se nahaja tanjša plast dekorativnega masivnega lesa, kot je na primer hrast. Na ta način lahko dvoslojni gotovi parket hitro in enakomerno vgradimo, saj se dvoslojni gotovi parket samo nalepi na obstoječ primerno urejen pod, kar pomeni, da je vgradnja hitra in enostavna.