23/03/2023

Za vsako živilo je potrebna prava embalaža

2 min read
Vakuumski aparat

Nekateri kuhinjski pripomočki so precej univerzalni in jih lahko uporabljamo pri praktično vsaki vrsti hrane. To velja tudi za nekatere materiale za pakiranje – alu folija se na primer odlično izkaže v domala vsaki situaciji. A prav lahko se zgodi, da bomo morali glede na vrsto hrane izbrati pravo embalažo. To je seveda povsem očitno v primeru, da ne pakiramo zgolj za lastno uporabo. V slaščičarnah pride na primer v poštev embalaža za pecivo ali za torte, v drugih okoljih se prav tako uporabljajo prilagojeni izdelki. Pa tudi doma moramo pogosto izbrati prilagojeno embalažo – če imamo vakuumski aparat, moramo uporabiti vrečke ali posode, ki so združljive s to napravo.

Mehka in tekoča živila

Največ težav pri pakiranju in shranjevanju povzročajo mehka in tekoča živila. Za ta sicer dobro poskrbi ustrezen vakuumski aparat, embalaža pa je v tem primeru običajno plastična posoda z vakuumskim pokrovom. Na ta način lahko varno in učinkovito pospravimo tudi občutljive jedi in tekoča živila, ki jih drugače težko pakiramo.

Vakuumski aparat seveda omogoča tudi pakiranje v vrečke, kar je izvrstna ideja za shranjevanje ozimnice, zamrzovanje živil in podobne projekte. V tem primeru so mehka živila še posebej problematična – v vrečki se namreč občutljivi sadeži in drugi mehki kosi stisnejo in zmečkajo. Rešitev? Pred vakuumiranjem vrečko skupaj z vsebino za nekaj minut pospravimo v zamrzovalnik. Tako živila vnaprej zamrznemo, da jih v vrečki vakuumski aparat ne bo pomečkal.

Namenska embalaža

Če lahko vakuumske vrečke in posodice uporabimo za shranjevanje praktično vseh vrst živil, moramo biti pri nekaterih jedeh bolj pozorni, saj pride v poštev le namenska embalaža. Morda je to embalaža za pecivo, ki je posebej namenjena občutljivim slaščičarskim specialitetam. To so recimo posode za piškote, embalaža za torte, razne škatlice in druge rešitve. Embalaža za pecivo svoje delo opravlja bolje kot alternative, ki niso namenjene prav tej funkciji.