30/11/2022

Vsak voznik začetnik mora enkrat prevoziti varno vožnjo

2 min read
happy-businessman-drivers-seat

Dejstvo, ki mnoge preseneti, ko se začnejo poglabljati v to, kaj je potrebno narediti, da lahko pridobiš izpit za avto, je to, da moraš v času, ko si uradno še voznik začetnik, torej v prvih dveh letih od pridobitve izpita, nujno opraviti še preizkušnjo in sicer težaven poligon, ki preverja, kako varen voznik si, oziroma ti lahko tam inštruktorji dajo napotke glede tega, kako obvladovati vozilo v nevarnih situacijah.

Taki poligoni se imenujejo tudi center varne vožnje in ponujajo več različnih storitev, niso pa vse namenjene mladim voznikom. Načeloma velja tudi, da si lahko vozniki, ki imajo že dalj časa izpit izbrišejo kazenske točke s tem, da obiščejo kakšen center varne vožnje, kjer potekajo tečaji za izbris kazenskih točk. Njihov namen je to, da dajo poudarek na tem, kako na cesti nismo odgovorni le za svoje zdravje in življenje, ampak tudi za soudeležence. Center varne vožnje je tako namenjen vsem voznikom, njegov namen pa je širjenje znanja varnega obnašanja na cesti.

Voznik začetnik mora obiskati tovrsten center zaradi dveh glavnih razlogov. Prvo kot prvo je veliko bolje, da se kot voznik začetnik prvič znajdeš v nevarni situaciji, kot je zdrs, ko imaš na sovoznikovem sedežu nekoga, ki lahko kontrolira situacijo in svetuje, kako se ji tako izogniti, kot varno spraviti iz nje. Prav tako pa je dobro, da po tem, ko opravimo izpit nekoliko osvežimo svoje znanje, saj voznik začetnik po navadi v času primarnega šolanja nima možnosti sploh izkusiti težavnega terena, zato lahko pri tem močno pomaga center varne vožnje, ki zagotovi, da je voznik začetnik lahko na cestišču bolj suveren in preudaren, še posebej, ko se znajde v nevarni situaciji.

Obist centra varne vožnje je tako priporočljiv tako za izkušene voznike, kot voznike začetnike, ki se šele predstavljajo na cestišču.