23/03/2023

Vrhunske kurilne naprave za visoko kakovost bivanja

2 min read
Kaminske peči na drva

Visoko kakovost bivanja lahko pričakujemo le v prostorih, ki jih brez težav ogrevamo in prijetno temperaturo brez težav tudi vzdržujemo. V ta namen se poslužujemo različnih ogrevalnih sistemov, ki imajo različne učinke na kakovost bivanja – sama temperatura je namreč le en dejavnik, ki odloča o tem, kako zadovoljni bomo s končnim učinkom ogrevanja. Nekateri sistemi prinašajo edinstvene prednosti, posebej očitne so te pri kurilnih napravah, kot so peči in kamini.

Kaminske peči na drva so zelo zmogljive in brez težav ogrevajo celo stanovanje, če seveda oblikujemo primeren ogrevalni sistem glede na svoje potrebe in lastnosti prostorov. Poleg tega moramo izbrati ustrezno opremo. Kaminske peči na drva so na voljo v različnih izvedbah, posegamo lahko tudi po cenovno ugodnih opcijah, ki so namenjene ogrevanju posameznih prostorov, medtem ko so na drugem koncu spektra na voljo tudi bistveno zmogljivejše naprave za večja stanovanja. Poleg tega pa se med sodobne kurilne naprave ne uvrščajo le kaminske peči na drva, temveč tudi razne druge naprave, ki jih lahko izkoristimo s še boljšim učinkom. To so recimo tudi odprti kamini, lončene peči, navsezadnje tudi krušne peči in podobne rešitve.

Posebej priljubljene so lončene peči, ki prinašajo nekatere edinstvene funkcionalnosti. So zelo prijetne za uporabnike, saj lahko njihovo toplino koristimo na različne načine. Takšne peči so obložene s šamotnimi ploščami in učinkovito zadržujejo presežek toplote, ki ga postopoma sproščajo v prostor. Tako lahko lončene peči vzdržujejo optimalno temperaturo in nežno ogrevajo prostor. So idealna izbira za dobro izolirane stanovanjske prostore, tudi za nizkoenergijske hiše. Poleg tega, da ponujajo izvrsten izkoristek goriva, zadostno zmogljivost in prijetno uporabniško izkušnjo, se bodo lončene peči na dolgi rok kot prepričljiva prednost pokazali tudi stroški ogrevanja – pričakujemo lahko znaten prihranek v primerjavi z alternativnimi ogrevalnimi sistemi, ki so praviloma potratnejši, pri tem pa ne morejo zagotoviti primerljive izkušnje stanovalcev.