23/03/2023

Ugodno ogrevanje sanitarne vode

2 min read
Toplotne črpalke za sanitarno vodo

Sanitarna voda mora biti vedno na razpolago, pri tem pa pričakujemo tudi zadostno temperaturo za prijetno uporabo. V gospodinjstvu so lahko potrebe kar velike, tako da mora biti ogrevanje vedno kos zahtevam. Ker to pomeni tudi relativno visoke stroške, je treba način ogrevanja sanitarne vode izbrati premišljeno, predvsem pa moramo pri tem upoštevati dolgoročne stroške. Verjetno ponujajo najboljšo rešitev toplotne črpalke za sanitarno vodo, ki jih lahko zelo dobro vključimo v hišni sistem, imamo pa na voljo tudi nekatere druge priročne rešitve.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo pridejo v poštev predvsem tam, kjer imamo na voljo veliko energije iz okolja, potrebe po toploti pa niso pretirane. Ravno v takšnih okoliščinah so namreč toplotne črpalke najbolj varčne in ponujajo najboljši izkoristek, s tem pa znaten dolgoročni prihranek v primerjavi z alternativnimi sistemi. Resda je za toplotne črpalke cenik v izhodišču nekoliko manj ugoden, a to je investicija, ki se zelo hitro povrne. Ogrevanje sanitarne vode bo namreč tako rekoč brezplačno, saj za energijo, ki jo pridobivamo neposredno iz svoje okolice, ni treba plačevati. Nekaj malega stroškov nastane pri delovanju črpalke, ki pri tem porablja električno energijo, poleg tega bo potrebno tudi vzdrževanje opreme, a to so minimalni stroški, ki so na dolgi rok pravzaprav kar zanemarljivi. Tako je za toplotne črpalke cenik izjemno ugoden, v nekaterih primerih to velja tudi ob nakupu in vgradnji opreme.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo se najbolj izkažejo na dolgi rok, v nekaterih primerih pa imamo na voljo tudi dobre alternative. Če je ovira za toplotne črpalke cenik, je verjetno dobra izbira kak električni sistem – oprema je v tem primeru bistveno cenejša, delovanje na dolgi rok pa se po izkoristku skoraj približa toplotnim črpalkam. Seveda je končni izračun odvisen od mnogih dejavnikov, tako da ne moremo vedno najti ene možnosti, ki bi bila očitno najboljša.