23/03/2023

Traktor za učinkovito obdelavo manjših površin

2 min read
Vrtavkasta brana

Razvoj kmetijske mehanizacije je v veliki meri usmerjen proti potrebam večjih kmetovalcev, ki imajo specifične potrebe pri obdelavi večjih površin. To pomeni, da bodo imeli uporabniki pri obdelavi manjših površin morda celo nekaj več težav pri iskanju primerne opreme. Seveda pa je vseeno na voljo pestra zbirka mehanizacije za takšno delo. Najprej bo treba izbrati vsestranski traktor, nato pa še učinkovito dodatno opremo.

Med najbolj priljubljenimi traktorji za tak namen so tisti znamke Zetor. Rezervni deli so dodaten adut za to izbiro, saj gre za robustna vozila, ki jih je enostavno vzdrževati in po potrebi popraviti. Zetor rezervni deli so široko razpoložljivi, tako da se za zanesljivost in življenjsko dobo traktorja ni bati. Seveda pa to niso edine odlike, ki pridejo v poštev pri izbiri traktorja za takšno vrsto uporabe. Pomembno je, da je traktor vsestranski – dovolj zmogljiv, da omogoča učinkovito obdelavo površin, a hkrati tudi okreten in kompakten, da se dobro znajde na manjših parcelah. Veliko je odvisno od točnih okoliščin ter načina uporabe. Tudi zanesljivost na dolgi rok – Zetor rezervni deli oziroma kakovostni rezervni deli drugih znamk nekaj pripomorejo k življenjski dobi vozil, a ne morejo povsem odpraviti posledic zahtevne uporabe in velikih obremenitev.

Za učinkovito obdelavo manjših površin bomo seveda potrebovali še kaj drugega kot le traktor. Na misel pride vrtavkasta brana, ki jo potrebujemo za pripravo zemlje na setev. Vrtavkasta brana je na praktično vsaki kmetiji nepogrešljiv kos kmetijske mehanizacije, seveda pride v poštev tudi na manjših kmetijah. Pomembno pa je, da je tudi vrtavkasta brana prilagojena svojemu namenu in okoliščinam, v katerih jo nameravamo uporabljati. To kakopak velja za vse kose kmetijske mehanizacije. Poleg tega gre pričakovati, da bomo na manjši kmetiji večji delež dela opravili tudi ročno oziroma z ročnimi pripomočki, ki lahko uspešno nadomestijo drago mehanizacijo.