21/03/2023

Ste se kdaj sploh vprašali kaj točno je možganska telovadba

2 min read
Ste se kdaj sploh vprašali kaj točno je možganska telovadba

Vaje, ki jih promovirajo podjetja, ki se zanimajo za to, da bi posameznikom, ki se zanimajo za njihovo storitev izboljšanja možganske aktivnosti in kapacitete, imenujemo ljubkovalno možganska telovadba. Vaje, ki jih ta možganska telovadba zajema pogosto zajema tudi tako imenovana metoda VAK, ki se osredotoča na to, da se možgani celostno ukvarjajo z obravnavo informacij, ki jih prejemamo in s tem, kako jih obdelati na čim bolj učinkovit način s tem, da upoštevamo vse, kar nam ena sama informacija lahko ponudi, tako rečeno zanimamo se za zvočne, gibalne in vizualne informacije hkrati, predelati pa nam jih pomaga metoda VAK

Kaj torej točno je možganska telovadba, vaje ki jih izvajamo ne morejo biti fizično naporne, kaj torej so? Kar zajema možganska telovadba, vaje bolj natančno rečeno, je to, da želimo svoje miselne sposobnosti pripeljati do roba njihove kapacitete  in s tem počasi širiti njihovo sposobnost, pa naj bo to to, da si želimo vedno več zapomniti, ali to, da želimo vse informacije učinkovito predelati, kot to obljublja metoda VAK. Nekateri ljudje imajo resne probleme z vizualizacijo in si zato želijo, da bi možganska telovadba, vaje ki jih pri njej izvajajo, in naloge, ki jih opravljajo doma, jih stimulirali na ta način, da bi bili prisiljeni se izpostaviti problemom, ki zahtevajo odlično prostorsko predstavo. 

Ne glede na to kaj je razlog da se odločimo slediti enemu izmed mnogih programov, ki spodbuja možgansko aktivnost je to nekaj, kar bo nato z nami ostalo celo življenje. Če samo malo pomislimo je tudi reševanje sudokuja na plaži možganska telovadba. Vaje ki jih izvajamo, ko si želimo zapomniti v kakšnem vrstnem redu so nekje napisani kraji ali kako se vrtijo reklame na digitalnem panoju, vse to so načini, da teorijo prestavimo v vsakodnevno prakso.