Solarni električni pastir

solarni paneli

Pri kmetovanju se ne moremo zanašati na luksuz stalno dostopnega električnega omrežja. V nekaterih situacijah je ta resda na voljo, a pogosto se zgodi, da daleč naokoli nimamo nobene električne vtičnice. To zelo očitno velja za električne ograde na odročnih pašnikih – da bi bila takšna ograda povsem zanesljiva, jo je pametno elektrificirati, pri tem pa seveda potrebujemo vir električne energije.

Zelo elegantno rešitev ponujajo manjši solarni paneli. Ti so povsem zadostni za takšne ograde, ki običajno niso pretirano potratne. Električni pastir lahko deluje na kakšno manjšo baterijo, pogosto se uporabljajo akumulatorji manjših vozil, recimo skuterjev in drugih motornih koles. Seveda je najbolje uporabiti namenski akumulator, ki je pripravljen na tak način delovanja. Ne pozabimo, da mora električna ograda delovati povsem zanesljivo, ne moremo si privoščiti kakšnega tveganja, saj pašnika nimamo pod stalnim nadzorom in delovanja ograde ne moremo redno preverjati. Ni torej pametno eksperimentirati, še posebej ne pri ključnih komponentah, kakršna je akumulator.

Solarni paneli so prav tako prilagodljivi, a spet zahtevajo veliko pozornosti. Ne moremo se zanesti kar na vsak izdelek, čeprav gre za polnjenje manjšega akumulatorja. Res pa je, da se uporabljajo paneli, ki so zelo kompaktni in posledično ne preveč zmogljivi. Tudi manjši paneli bodo povsem dovolj za napajanje takšne ograde, saj nimamo posebej visokih zahtev. Vseeno spet izpostavimo to, da mora električni pastir stalno delovati v vseh razmerah. Tako morajo biti solarni paneli dovolj zmogljivi, da lahko zanesljivo polnijo akumulator v času, ko so izpostavljeni sončnim žarkom, pri tem pa ponujajo kar najboljši izkoristek. Ni namreč nujno, da bo sončna energija vedno na voljo, zato mora biti polnjenje hitro in učinkovito. Za ostalo poskrbi dober akumulator, ki lahko zadrži dovolj energije za deževne dni.

Solarni električni pastir je lahko zelo dobra rešitev, če le poskrbimo za to, da je ograda dobro pripravljena na svoje delo.

You May Also Like

About the Author: tiegos