23/03/2023

Sodobna oprema za velike logistične projekte

2 min read
Viličarji

Logistika je v veliki meri odvisna od opreme, ki jo uporabljamo – ne moremo si predstavljati, da bomo lahko kar na roke prenašali in prestavljali težke tovore, s katerimi imamo opravka. Tako potrebujemo različne naprave, ki nam pri delu pomagajo, ravno od teh pa je odvisna celotna izkušnja. Če se dobro opremimo, lahko pričakujemo zelo dober končni učinek.

Pri delu s težkim tovorom nam seveda pomagajo viličarji, ki so v skladiščih, pristaniških in v podobnih okoljih naravnost nepogrešljivi. Na voljo imamo različne opcije, če želimo s tovorom delati varno in učinkovito, običajno pa vzamemo v zakup tudi mnoge druge lastnosti, ki jih ima takšna oprema. Posledično ni vedno nujno, da delo opravljajo najboljši viličarji – navsezadnje je to dokaj draga oprema, ki zahteva kar nekaj pozornosti, dela in vzdrževanja. V nekaterih okoljih to ni problem, saj večino dela opravimo že z enostavnimi paletnimi vozički, če potrebujemo zmogljivo opremo pa je vsekakor pametno premisliti o sodobnih rešitvah s tega področja.

Električni viličar

Med najboljše izbire se uvrščajo viličarji z električnim pogonom, ki imajo številne prednosti v primerjavi z alternativami. Električni motor takoj pomeni veliko bolj prijetno izkušnjo, pravzaprav je to edina smiselna izbira v zaprtih prostorih, kjer ne želimo imeti opravka z izpušnimi plini in hrupom. Električni viličar je veliko bolj prijazen do uporabnikov in okolja, poleg tega gre običajno za napredne sodobne naprave z vsemi potrebnimi funkcionalnostmi, torej je tudi pri uporabi ta opcija veliko boljša. Pozorni smo na to, da izberemo električni viličar, ki bo ustrezal našim potrebam – vsi viličarji so na voljo v različnih izvedbah, predvsem se razlikujejo po zmogljivosti, pa tudi po funkcijah, načinu dvigovanja in podobno. Pozorni moramo biti na mnoge detajle, ki odločajo o tem, kako dobro se bo električni viličar obnesel v določenem okolju pri določenem delu.