23/03/2023

Slaba prebava je pogosta posledica današnjega življenjskega sloga

2 min read
slaba prebava

Marsikdo ne ve, da je prebava center našega počutja, saj skrbi za pravilno delovanje celotnega organizma. Če je slaba prebava ena od vaših pogostejših težav, potem je to dovolj tehten razlog, da resno razmislite o svojem življenjskem slogu. Vnaprej pripravljena hrana, premalo gibanja in premajhen vnos tekočine sčasoma vodijo v zaprtje, ki je pogosta posledica slabe prebave.

Slaba prebava pa ni le neprijetna, ampak lahko dolgoročno pripelje do resnih težav z zdravjem. Nezdrav način življenja bistveno prispeva k zastrupljanju telesa. V njem se nabira vedno več toksinov, ki jih telo ne more izločati, to pa se hitro odraža na vašem slabem počutju in ne zgolj na črevesju. Takrat je skrajni čas, da ukrepate in pomagate svoji črevesni sluznici in črevesju.

Slabo prebavo lahko prepoznate po nekaterih značilnih znakih

Verjetno se sprašujete, kdaj je vaša prebava slaba. Prvi kazalci so slabo počutje, pomanjkanje energije, napihnjenost, driska, trdo blato, težje odvajanje in podobno. Slaba prebava najpogosteje vodi v zaprtje, ki lahko bistveno vpliva na kakovost življenja. A je potrebno vedeti, da vsako težje iztrebljanje blata še ni zaprtje.

O zaprtju govorimo takrat, ko odvajate blato redkeje kot sicer, ob tem pa občutite neprijetno bolečino, krče in napetost v trebuhu. Kadar trpite za zaprtostjo, je blato praviloma trdo in kepasto, če pa v blatu odkrijete kri ali ste zelo shujšali, potem vam priporočamo obiska osebnega zdravnika.

Za slabo prebavo lahko poskrbite z nekaj enostavnimi nasveti

Za vse, ki jim je slaba prebava pogost trn v peti, je razveseljiv podatek, da vam zaradi nje ni potrebno trpeti. Da se ji izognete, lahko veliko storite sami. Strokovnjaki svetujejo predvsem redno gibanje vsaj 3-krat na teden, uživanje hrane bogate z vlakninami in pitje zadostne količine vode. Pomembno je, da v primeru slabe prebave prilagodite svojo prehrano in izključite iz jedilnika vsa živila, ki vam povzročajo težave.

Če želite poskrbeti za nemoteno delovanje prebave, potem je prav tako pomembno, da se izogibate vnaprej pripravljeni hrani, kot je na primer zamrznjena pica ali pa juha iz mikrovalovne pečice. Slaba prebava pa je pogosto tudi posledica umetnih odvajal, zato jih uživajte le, ko je to nujno potrebno.