21/03/2023

Skrb za optimalno delovanje traktorja

2 min read
Servis kmetijske mehanizacije

Servis kmetijske mehanizacije

Traktor je en izmed najbolj vsestranskih pripomočkov pri opravljanju raznih dejavnosti. Seveda najbolj izstopa pri delu na kmetiji, a prav tako je nepogrešljiv v gozdu, pri prevažanju težjih tovorov, nenazadnje pa tudi v neugodnih razmerah, na primer pozimi za pluženje površin ali za dostop do odročnih in težko dostopnih destinacij. Jasno je, da bo treba za optimalno delovanje traktorja posebej skrbeti, pogosto pa bodo prišli v poštev traktorski deli za popravila, če se pokažejo kakšne težave.

Ključno je dobro delovanje traktorja takrat, ko se pripravljamo na kakšna obsežnejša dela. Ker pa na kmetiji dela tako ali tako nikoli ne zmanjka, mora biti traktor vedno pripravljen na delo. V tem primeru ne pozabimo še na servis kmetijske mehanizacije – tudi ta namreč zahteva nekaj pozornosti, če želimo zagotoviti povsem zanesljivo in kar se da učinkovito delovanje. Servis kmetijske mehanizacije lahko zaupamo strokovnjakom, ki ponujajo te storitve, lahko pa se dela v nekaterih primerih lotimo tudi sami. Kot traktorski deli so tudi rezervni deli za kmetijsko mehanizacijo dokaj dostopni, pogosto pa jih lahko kar sami zamenjamo oziroma popravimo, morda celo na terenu, če pride do težav ravno ob najslabšem možnem času. Vsekakor pa je pametno za vzdrževanje oziroma servis kmetijske mehanizacije poskrbeti predhodno in preventivno, enako velja za traktor.

Skrb za optimalno delovanje traktorja mora biti vsakodnevna in redna. Večinoma sicer ne gre za kakšne posebne posege, tudi nadomestni traktorski deli pri rednem vzdrževanju niso potrebni. Prepričamo se na primer, da imamo vedno na razpolago dovolj goriva, da je akumulator v dobrem stanju, da imamo na voljo tudi olje in druge potrebne materiale, ki zagotavljajo normalno delovanje vozila. Že s tem lahko v veliki meri zagotovimo brezhibno delovanje traktorja. Če pa se pojavijo resnejše težave, ki jih sami ne moremo odpraviti, je treba seveda brez odlašanja obiskati servis.