23/03/2023

Skrb za čist dimnik

2 min read
Dimnik 2

Dimniški sistemi so lahko precej kompleksni, saj moramo zagotavljati zanesljivo in učinkovito odvajanje dima in saj. Pri tem imajo tudi nekatere druge naloge, predvsem zagotavljajo varno kurjenje in zmanjšujejo tveganje za nastanek dimniških požarov. Imamo pa pri tem veliko odgovornost tudi sami uporabniki, predvsem pri tem, kaj in kako kurimo, ter kako za svoj dimniški sistem skrbimo. Na dolgi rok se za posebej pomembno izkaže čiščenje dimniškega sistema – to je lahko dokaj enostavna naloga, vsaj občasno pa se splača čiščenju nameniti tudi več pozornosti in truda.

Najlažje lahko za čiščenje poskrbimo, če imamo priročna vratca za dimnik. Preko teh enostavno dostopamo do notranjosti dimniških cevi in jih tudi enostavno čistimo, če imamo na voljo ustrezno orodje. Dele, ki jih lahko dosežemo, sicer lahko sproti čistimo tudi brez posameznega orodja, če so vratca za dimnik dovolj velika in ustrezno nameščena. Vsaj občasno pa se splača poseči tudi globlje v dimniški sistem, kjer se lahko nabirajo saje in drugi vsiljivci. Za to nalogo običajno izberemo mojstra, ki se ukvarja s čiščenjem dimniških sistemov. Tudi ti strokovnjaki uporabljajo vratca za dimnik za dostop do dimniških cevi, od tam pa lahko dosežejo vsak kotiček sistema. Tako lahko zagotovijo brezhibno pripravljenost sistema na kurjenje, pričakujemo lahko boljši izkoristek in učinkovitost kurilne naprave, predvsem pa varnost kurjenja, saj v dimniških ceveh ne bo vnetljivih snovi.

Kar nekaj dela bomo torej imeli z dolgoročnim vzdrževanjem in čiščenjem, a to je nujno, če želimo skrbeti za varno in učinkovito kurjenje. Vsak dimnik je praviloma dobro pripravljen na obremenitve, s katerimi se bo srečal, a le v izhodišču, medtem ko je na dolgi rok to odvisno od vzdrževanja in čiščenja. Če za dimnik dobro skrbimo, lahko pričakujemo odlično delovanje tudi na dolgi rok. To pomeni, da so tudi dimniški sistemi v starejših zgradbah lahko zelo zanesljivi in učinkoviti.