23/03/2023

Sistemi zračenja v hišah in drugih stanovanjskih zgradbah

2 min read
prezračevanje hiše

Zračenje hiše, v kateri bivamo, je ključnega pomena z več stališč: prvič, ustrezno prezračevanje hiše uravnava vlago ter dovaja svež zunanji zrak, ki ga nujno potrebujemo za dobro počutje in ohranitev dolgoročnega zdravja. Drugič, vse hiše, še posebej pa novogradnje, vsebujejo materiale, ki s časom oddajajo majhne količine strupenih plinov, kot je na primer radon. V primeru starejših hiš pa se znotraj velikokrat tudi počasi sprošča vlaga iz zemlje, ker mnoge starejše hiše nimajo ustrezne hidroizolacije temeljev.

Zato je treba pri vseh vrstah stanovanjskih hiš, tudi v primeru, da nihče ne biva v njih, nujno poskrbeti za prezračevanje hiše. Poleg strupenih plinov probleme povzroča tudi povečana vlaga, če ne poskrbimo za ustrezno in redno prezračevanje hiše. Plesni na zidovih in okenskih okvirih so le ena od posledic prevelike vlage in odsotnosti zračenja; drugi pogosti problem je gnitje lesenega pohištva, kar se najpogosteje dogaja z leseno pohištveno opremo v starejših hišah brez ustreznega zračenja, še posebej, če nihče več ne živi v njih.

Za tovrstne starejše gradnje je najbolj primerno izvesti naknadno instalacijo prezračevalnih sistemov, kot je na primer sistem za higrosenzibilno prezračevanje. Starejše hiše nimajo predvidenih jaškov do vseh bivalnih prostorov, kar je potrebno za najsodobnejši sistem prezračevanja z rekuperacijo, skoraj gotovo pa imajo odvodne jaške za kuhinjsko napo, za zračenje kopalniških prostorov, ali pa kakšen dodaten dimnik, ki se ne uporablja več. Higrosenzibilno prezračevanje uporabi te jaške, tudi če je le eden, za namestitev posebnih ventilatorjev za odvod zraka, tako da lahko ta kroži. Dovodni sistem za higrosenzibilno prezračevanje pa sestavljajo specifične samoodpiralne rozete, ki se jih vgradi v razširjen okenski okvir bivalnih prostorov. Dovodne rozete se odpirajo povsem samodejno in brez kakršne koli zunanje energije, in sicer glede na stopnjo vlage v zraku. Tako se bolj zračijo le tisti prostori, v katerih se vlažnost poveča – navadno tam, kjer je več ljudi.