23/03/2023

Različne vrste kosilnic za oskrbovanje naše zelene površine

5 min read

Košnja travnika je eno izmed nujnih opravil, če ga želimo ohraniti v najboljši formi. Pri tem pa bomo seveda potrebovali kakovostno opremo, ki bo kos nalogi. Izbira primerne kosilnice je vedno največji izziv, saj moramo upoštevat različne dejavnike. Velikost travnika, višina in tip trave, možnost uporabe mulčerja ipd. so samo nekatere lastnosti, ki jih moramo upoštevati pri nakupu. Poleg tega pa imamo dandanes vedno večjo izbiro električnih izvedb, ki nudijo podoben nivo zmogljivosti košenja, kot bencinske.

Kosilnice uporabljajo različne tehnologije košnje trave

Dejstvo je, da je posamični travnik skoraj vedno zelo velika površina. To pomeni, da bomo potrebovali primerno opremo za njegovo oskrbo. S tem imamo v mislih kosilnice različnih vrst, kot so cilindrične, rotacijske, lebdeče ipd. Obenem pa bomo imeli tudi izbiro med električnimi in bencinskimi izvedbami. Vsaka izmed njih ima svoje prednosti, zato je najbolje, da si jih ogledamo in preučimo njihove zmogljivosti. Pri izbiri primerne kosilnice želimo zagotoviti najbolj učinkovito košnjo trave, kot tudi najmanjši napor za uporabnika. S tem zagotovimo, da bo uporaba naprave zabavna in lahkotna, košnja trave pa hitra in temeljita.

Ročne in bencinske kosilnice so ugodno in robustno orodje

Kljub razvoju moderne tehnologije, so ročne in bencinske kosilnice še vedno izredno popularne. Temu prispeva dejstvo, da so ugodne za nakup ter imajo izredno dolgo življenjsko dobo. Potek vzdrževanja pa obsega samo čiščenje rezil, kar močno poenostavi njihovo dolgotrajno uporabo in skladiščenje. Uporabimo jih lahko za oskrbovanje manjših in tudi večjih površin, kot so igrišča za golf. Za zelo velike travnike pa se priporoča traktorska kosilnica, ki je v bistvu terensko vozilo s pritrjenimi rezili za košnjo trave. Poglejmo si najbolj pogoste vrste naprav za košenje.

kosilnica

Za čudovito urejeno travnato površino, si omislite kvalitetno kosilnico.

Cilindrična kosilnica je namenjena oskrbovanju ploskih travnikov

To je najbolj osnovna vrsta naprave za košenje, ki predstavlja učinkovito rešitev za oskrbovanje raznovrstnih ravnih travnikov. Uporablja cilindrična rezila, ki so pritrjena na spodnjem delu kosilnice. Lahko ima tudi več rezil, kar ji omogoča bolj temeljito košnjo. V večini primerov uporabljajo bencinski motor, vendar jih je možno zaslediti tudi v ročni in električni izvedbi. Primerne so za uporabo na manjših travnatih površinah, ki jih pogosto kosimo. Traktorske izvedbe cilindrične kosilnice je možno zaslediti pri košnji nogometnih in golf igrišč. Cilindrična rezila bodo poskrbela za odličen izgled trave. Niso pa primerne za uporabo na težavnih površinah, kjer se je zasadila močnejša trava, trdoživ plevel in druga nesnaga.

Rotacijska kosilnica lahko pokosi večino vrst trave

Velika prednost rotacijske kosilnice je ta, da je izredno robustna. Z njo lahko oskrbimo tudi bolj težavne dele travnika oziroma vrta. Brez težav se spopade tudi z bolj vzdržljivo in višjo travo. Namenjena je za uporabo v bolj razgibanem terenu, kot so travniki, parki ipd. Mogoče jo je kupiti brez, s samodejnim sprednjim, zadnjim ali štirikolesnim pogonom. Podobno kot cilindrične izvedbe, lahko tudi rotacijske kosilnice zasledimo v električni ali bencinski izvedbi. Pri obeh vrstah je možen tudi nakup akumulatorske izvedbe. To pomeni, da samo napravo poganja električna energija, vendar ne potrebujemo napajalnega kabla. Tega uporabimo samo takrat, ko se akumulator iztroši in je potreben ponovnega polnjenja. Obstajajo pa tudi izvedbe v traktorski obliki, ki so namenjene košnji večjih travnikov, kjer želimo odstraniti trdoživa grmovja, plevel in tudi manjša drevesa.

Lebdeče kosilnice predstavljajo najlažji način košenja trave

Zadnja leta lahko opazimo vedno večjo uporabo lebdečih kosilnic. Te so namenjene zagotavljanju čim boljše uporabniške izkušnje, saj pri uporabi ne zahtevajo praktično nič moči. Na spodnji strani imajo vgrajeno rezilo, ki deluje tudi kot naprava za ustvarjanje vakuma. Nekatere izvedbe omenjenih naprav uporabljajo tudi druge tehnologije ustvarjanja vakuma. Velika zanimivost je, da ne uporabljajo koles, oziroma jih imajo nameščene, vendar niso namenjene vožnji pri košenju, ampak premikanju same naprave, ko je ugasnjena. Sama kosilnica lebdi nad tlemi, zato potrebujemo zelo malo moči, da jo premaknemo v želeno smer. Izredno uporabne so na površinah, kjer navadna kosilnica zelo težko opravi svoje delo. Primeri teh površin pa so bankine ob reki, strma pobočja in druga področja, ki so težje dostopna.

Velikost travnika je pomemben dejavnik pri izbiri kosilnice

Oskrbovanje večjih zelenih površin, ki so del poslovnih objektov, večstanovanjskih hiš in športnih površin potrebujejo učinkovito rešitev. V tem primeru se priporoča uporaba traktorske kosilnice, ki ima neprimerljivo moč košenja. Njena uporaba pa je tudi preprosta in priročna, saj jo uporabnik vozi enako kot osebni avtomobil. Priporočena je tudi za ljudi, ki trpijo za raznimi boleznimi ali poškodbami ter zato ne morejo oziroma ne smejo naprezati svojega telesa.

mulcher kosilnica

Kvalitetne traktorske kosilnice vam omogočajo hitro urejenja travnatih površin, z različnimi sistemi za košenje in mulčenje.

Poznamo pa tudi akumulatorske traktorske kosilnice, ki delujejo na električno energijo. Na njih je mogoče namestiti dodatno opremo, ki nam lahko pride prav za različne priložnosti. Enako pa velja za navadne traktorske kosilnice, saj na njih lahko namestimo opremo, kot je plug za odstranjevanje snega, mulčer ipd. Gre za izjemno močne stroje, ki lahko obdelajo velike površine, prodaja pa jih zgolj peščica specializiranih podjetij in trgovin.

Uporaba naravnega gnojila za travnik je mogoča z mulčerjem

Vse vrste kosilnic za vdrževanje travnikov imajo lahko že priloženo dodatno opremo. Ta je morda že vključena v samo napravo ali pa jo moramo dokupiti. Zelo poznan del dodatne opreme je košara za travo. Omogoča nam, da večino pokošene trave shranimo v samo košaro. Tako ne bomo potrebovali grabiti pokošenih ostankov, ko bomo končali s košnjo. Ostanke pa lahko vržemo v kompostnik brez dodatnega napora. Zelo priporočljiva pa je kosilnica z mulčerjem. To pomeni, da ima priloženo zraven košaro za shranjevanje pokošene trave, ki jo zelo natančno in v majhnih količinah pušča na travniku med premikanjem oziroma košnjo. Na ta način poskrbimo, da bo naš travnik pridobil naravna hranilna sredstva, brez da bi nas to karkoli stalo.