23/03/2023

Prenosni računalnik je lahko tudi gaming ali igračarski prenosnik

2 min read
prenosni računalnik

Že kar nekaj časa večja podjetja, ki izdelujejo tudi prenosne računalnike dajejo nekoliko več pozornosti liniji, ki se osredotoča na gaming. Asus, HP, Lenovo, vsi želijo najmanj en kos te pite, vendar je tovrstni prenosni računalnik nekaj, kar je težje dejansko proizvesti, kot reči, še posebej v cenovnem okviru, ki je sprejemljiv za večno uporabnikov. Interesenti za tovrstne računalnike so nekoliko mlajši, zato si ne moremo privoščiti tako velike cene kot za profesionalne poslovne prenosne računalnike, velja, da mora biti prenosnik dostopen za tiste, ki jih zanima gaming. Asus se je tega problema lotil tako ,da so razvili novo linijo prenosnikov ROG, ki so namenjeni vsem igračarskim potrebam. Z otvoritvijo take linije, ki je specalizirana gaming, Asus je seveda to tudi pričakoval, so si pridobili nove zveste stranke, ki so lahko občudovale izdelavo prenosnika, ki je namenjen točno njihovim potrebam.

Gaming prenosni računalnik se od navadnega razlikuje predvsem v moči procesorja. Skoraj vse igre, z redkimi izjemami, so izjemno naporne za računalnik, saj zahtevajo hitro obdelavo velikega števila hkrati. Zaradi tega pride tudi do tega, da se matična plošča lahko močno segreva, zato imajo računalniki namenjeni za gaming, Asus se je tudi tu izkazal, boljše hlajenje in nekoliko več prostora v ohišju, da se lahko prilagodijo potrebi po večji količini zraka.

Tudi zaslon in grafična kartica, ki jo vsebuje zmogljivejši prenosni računalnik zahtevata svoj del dodatne procesorske moči, vendar je rezultat gladka izkušnja igranja in občutek realizma ob igranju nekaterih iger. Še ena posebnost, ki jo ima skoraj vsak gaming prenosni računalnik je to, da imajo pogosto nameščeno osvetlitev za tipkovnico, da lahko točno uporabljamo tipkovnico tudi v polmraku ali popolni temi in tako omogočamo udobje uporabniku, ter poseben izgled, ob vseh delih dneva in seveda tudi pozno v noč.