23/03/2023

Pravi zobozdravnik za raznovrstne posege

2 min read
Zobni aparat zvezdice

Zobozdravnikov običajno ne maramo preveč, saj jih povezujemo z bolečimi in zahtevnimi posegi. A dober zobozdravnik lahko ponudi bistveno boljšo izkušnjo, še posebej v odrasli dobi, ko razumemo pomen dobre ustne higiene in splošne skrbi za zdravje zobovja ali pa imamo opravka s kakšnimi posebnimi zdravljenji in drugimi zahtevnejšimi posegi. Splača se torej za takšne primere izbrati zobozdravnika, ki bo ponudil kar najboljšo izkušnjo.

Najboljši primer neprijetne zobozdravniške storitve je bržkone ekstrakcija zob, oziroma po domače puljenje zob. Na srečo gre za poseg, ki se izvaja dokaj redko, razen pri otrocih, ki imajo še mlečne zobe. A po drugi strani gre včasih za dokaj zahteven poseg, ki zna biti tudi boleč. Ekstrakcija zob je sicer lahko dokaj enostavna, poleg tega imamo na voljo učinkovito anestezijo, ki odpravi oziroma omili bolečino, a veliko je odvisno od specifičnega primera. Včasih je treba imeti nekaj sreče, v vsakem primeru pa je zelo koristno, da za ekstrakcijo izberemo dobrega zobozdravnika. V končni fazi je ekstrakcija zob običajno nujna in se temu posegu ni pametno izogibati, zato se splača storiti čim več v tej smeri, da si zagotovimo kar najboljšo izkušnjo v zobozdravniški ordinaciji.

Med zahtevnejšimi posegi pa lahko izpostavimo še nekatere ortodontske storitve, recimo posege, pri katerih se uporabi fiksni aparat oziroma tako imenovani zobni aparat zvezdice. To je sicer zelo elegantna in učinkovita rešitev za preoblikovanje zobovja, v izhodišču pa zahteva kar nekaj dela v ustni votlini. Tudi za zobni aparat zvezdice je torej pametno izbrati dobrega ortodonta, ki lahko zagotovi prijetno izkušnjo pri tem posegu. Seveda je še cela vrsta razlogov za izbiro dobrega ortodonta, saj je treba tovrstne posege zelo dobro načrtovati in izdelati ustrezne izdelke. Kakovosten zobni aparat zvezdice na dolgi rok ponuja zelo dobre rezultate, zato se splača v izhodišču iskanju dobrega ortodonta nameniti nekaj več pozornosti.