23/03/2023

Prava tehnika za zahtevnejše tiskanje

2 min read

Pri tiskanju imamo pogosto opravka s kakšnimi zahtevnejšimi projekti, čeprav tega ne moremo vedno povsem točno opredeliti. Čisto možno je namreč, da bo zahtevno že tiskanje na videz povsem enostavnih črno-belih vsebin, če imamo v mislih večje naklade ali kakšno posebno obdelavo, morda kar tisk knjige ali izdelavo kakšnega podobnega končnega izdelka. Veliko dejavnikov je, ki odločajo o tem, kako zahteven bo projekt, mnogi med temi pa hkrati odločajo tudi o tem, katero tehniko bo najbolj smotrno izbrati za izdelavo predvidenih tiskovin.

Pravo rešitev bodo znali oblikovati izkušeni profesionalni tiskarji. Jasno je, da za tisk promocijskih majic in tisk knjige ne bomo izbrali iste tehnike, prav tako imamo na voljo različne rešitve za pripravo posameznih natisov ali za tiskanje v večjih nakladah. Vsaka tehnika ima svoje prednosti in slabosti, ki so običajno vezane na določene potrebe pri tisku. Tudi priljubljene in pogoste rešitve se včasih izkažejo za neustrezne, zato je treba za zahtevnejše projekte, na primer tisk knjige, vedno izbrati zanesljivega in izkušenega izvajalca, ki lahko pomaga že s svetovanjem in pripravo prave rešitve.

Za tiskanje v večjih nakladah je pogosto priporočljiva rešitev ofsetni tisk, ki omogoča hitro, učinkovito in cenovno ugodno tiskanje. Ravno to so odlike, po katerih pogosto povprašujemo, če delamo z večjimi nakladami. A hkrati ofsetni tisk ne zahteva žrtvovanja kakovosti, tako da lahko še vedno pričakujemo zelo dovršene tiskovine. Pogosto se ta tehnika uporablja za pripravo letakov, plakatov in podobnega promocijskega gradiva, ki ga potrebujemo v večjih količinah. Pri tem predstavlja ofsetni tisk vse svoje prednosti, saj gre za večje naklade istih motivov.

Če imamo opravka s spreminjajočimi se motivi ali manjšimi nakladami, je primerljivo vsestranska opcija digitalni tisk. Tudi ta v primerih, ko pride v poštev, ponuja zelo prepričljivo kombinacijo odlik. Uporaben je za mnoge zahtevne projekte, tudi v kombinaciji z drugimi tehnikami.