23/03/2023

Prava kosilnica za zaraščen vrt

2 min read
BCS kosilnica

Vrt je običajno dokaj urejen, na takšni zelenici pa uporabljamo običajne vrtne kosilnice. Če pa na zunanje površine nismo tako pozorni, se lahko hitro zgodi, da se rastlinje preveč razraste. Takšne kosilnice v tem primeru ne bodo več prišle v poštev, treba bo izbrati napredno opremo, ki bo kos večjim izzivom. Na srečo tudi to ne bo prevelik problem, saj imamo na voljo naprave, ki se odlično soočajo tudi s takšnimi nalogami. Pravzaprav nekatere kosilnice slovijo prav po tem, da se odlično obnesejo na zahtevnih zaraščenih terenih.

BCS kosilnica

Pod oznako BCS najdemo kosilnice, ki so dobro znane in zelo priljubljene med tistimi, ki se pogosto soočajo s takšnimi izzivi. Gre za pravo izbiro, če imamo opravka z zaraščeno zelenico, ki bi jo radi spravili v nekoliko bolj privlačno obliko. Poleg tega pa je BCS kosilnica zelo uporabna tudi na drugih površinah, če se soočamo z rastlinjem, ki ga je možno pokositi. Lahko se lotimo raznega podrastja in celo grmičevja, a predvsem visoke trave, kopriv in podobnih nadlog. 

BCS kosilnica ima torej predvsem to prednost, da se odlično obnese na zahtevnem poraščenem terenu. Ni pa toliko primerna za urejene površine, ki jih je treba obdelovati tako, da dosežemo povsem brezhiben končni učinek.

Druge vrtne kosilnice

Če nimamo opravka s kakšno posebno goščavo, se lahko z višjo travo uspešno soočijo tudi nekatere druge kosilnice. Na manjših površinah so zelo uporabne nahrbtne kosilnice, ki jih lahko uporabljamo za košnjo raznega rastlinja, tudi kakšnih bolj zaraščenih kotičkov. A tudi nekatere druge vrtne kosilnice lahko uporabimo, še posebej na večjih površinah. Mnoge sedežne kosilnice so zelo zmogljive in se odlično obnesejo, tudi napredne samohodne kosilnice ponujajo dober rezultat. Pri teh je prednost še v tem, da jih lahko uporabljamo v zelo različnih okoliščinah, ne samo na zaraščenih površinah, temveč tudi takrat, ko je treba natančno pristriči urejeno zelenico.