23/03/2023

Pomoč v primeru srčnega zastoja

2 min read
defibrilator

defibrilator

Zastoj srca je razmeroma pogosta in zelo nevarna zdravstvena težava, ki ob odsotnosti ustrezne in pravočasne pomoči že po kakšnih 10 minutah vodi v gotovo smrt. Pravzaprav je srčni zastoj med najpogostejšimi vzroki smrti, čeprav gre le za končni zastoj, ne za sam vzrok – do zastoja lahko pride zaradi zadušitve, infarkta, krvavitve in podobnih dejavnikov. Srčni zastoj je težko preprečiti, lahko pa s pravočasnim ukrepom omilimo posledice in rešimo življenje. Za to bomo potrebovali primerno opremo, ukrepati pa bo treba zelo hitro.

Vsebina

Defibrilator

Za pomoč v primeru srčnega zastoja se uporablja defibrilator, ki je svojevrsten srčni spodbujevalnik in služi vzpostavljanju normalnega srčnega ritma. Naprava deluje tako, da skozi elektrode pošilja električne impulze, s katerimi uravnava bitje srca. Gre za napredne naprave, ki pa so precej preproste za uporabo, tako da lahko pomaga vsak, ki ima dostop do javno dostopnega defibrilatorja.

Ravno javna dostopnost defibrilatorjev je lahko problematična za tiste, ki želijo v primeru srčnega zastoja hitro pomagati. Konkretno pa je pogosta ovira za defibrilator cena, ki je na strani kupca – seveda naprave niso brezplačne, prav tako je treba pomisliti na stroške montaže in vzdrževanja. Za sam defibrilator cena sicer dosega nekaj sto evrov, lahko tudi tisočaka ali več, skupaj z montažo, označevanjem, izobraževanjem in usposabljanjem, pa tudi s stroški dolgoročnega vzdrževanja je lahko številka še enkrat ali dvakrat višja. Ker je za defibrilator cena pogosto previsoka, da bi lahko napravo kupili posamezniki, to nalogo običajno prevzemajo občine, izobraževalne ustanove, društva in podobni kupci. Pomembno je, da je naprava v pripravljenosti, nameščena na enostavno dostopnem mestu in pravilno označena. Morebitni uporabniki se morajo pravočasno pozanimati o uporabi defibrilatorja, na voljo so tudi zemljevidi, ki prikazujejo razpoložljivost javno dostopnih naprav.

Zastoj srca je zelo nevaren, a v primeru hitrega ukrepanja je možno najhujše posledice uspešno preprečiti.