23/03/2023

Polaganje talnega gretja

2 min read
Vodovodne cevi

Vodovodne cevi

Če se lotimo vgradnje talnega gretja, se bomo skoraj gotovo že v izhodišču soočili z nekaterimi težavami, ki lahko celoten projekt močno otežijo. Lahko pa se seveda na takšne nevšečnosti dobro pripravimo in se jim izognemo, če se pravočasno informiramo o njih. Predvsem pa moramo poznati svoje želje in potrebe ter dejanske okoliščine našega projekta – tudi od teh detajlov je odvisno to, kako uspešno bomo opravili montažo novega ogrevalnega sistema.

Eno izmed največjih težav pri talnem gretju predstavljajo vodovodne cevi, ki niso vedno optimalno pripravljene na vgradnjo novega ogrevalnega sistema. Čisto možno je, da obstoječi toplovodni sistem sploh ne omogoča enostavne vgradnje talnega gretja, ali pa bomo morali povezave precej prilagoditi, kar pomeni veliko dodatnega dela, časa in truda, seveda pa tudi višje stroške za polaganje talnega gretja. Lahko pa se temu problemu povsem izognemo, če imamo možnost izbirati med različnimi sistemi talnega gretja. Vodovodne cevi namreč niso potrebne za električno talno gretje, kar je v mnogih primerih bistveno bolj smiselna možnost. Električno gretje je treba povezati le z električnim omrežjem, medtem ko vodovodne cevi na delovanje sistema nimajo nikakršnega vpliva (razen morda tega, da otežujejo vgradnjo, če so nameščene tik pod pohodno površino prostorov, ki jih želimo ogrevati na ta način).

Vsekakor je vredno poznati tudi nekatere alternativne opcije pri talnem gretju. Polaganje talnega gretja je lahko povsem enostavna naloga, če se odločimo recimo za električno izvedbo in polaganje opravimo kar suhomontažno, pa tudi toplovodno talno gretje večinoma ne predstavlja večjih težav, če imamo že ustrezno pripravljene vodovodne cevi. Če pa nimamo smiselnih opcij na tem področju, je morda bolj pametno razmisliti o drugih sistemih ogrevanja. Na voljo imamo na primer klasične radiatorje, razne električne opcije, toplotne črpalke in še kaj. Kar nekaj alternativnih rešitev ponuja enostavnejšo vgradnjo kot talno gretje, seveda pa se bo lahko projekt izkazal celo za zahtevnejšega.