07/02/2023

Peleti akcija omogoča ugodno nabavo zaloge kuriva

4 min read

Učinkovita kuriva omogočajo varčno kurjenje v sodobnih kurilnih napravah. Kurjenje lesa in lesne biomase se zelo splača, s svojimi izkoristki se uvršča med najbolj varčne in učinkovite ogrevalne sisteme.

Primerja se celo s toplotnimi črpalkami in pogosto prekaša električne sisteme. So pa stroški v veliki meri odvisni od tega, koliko nas stane zaloga kuriva.

Ravno zato je pametno pozorno izbrati pravo ponudbo za nakup peletov. Najbolj nas finančno razbremeni peleti akcija, ki je kot nalašč pred začetkom glavne kurilne sezone – že z nekaj odstotki popusta dobimo zelo ugodne cene, tako da se bomo čez zimo ogrevali brez visokih stroškov.

Ponudba peletov je sicer precej pestra. Tega si morda ne bi mislili, saj se zdijo vsi peleti na prvi pogled enaki. Tako ne moremo vedno upravičiti tudi cene, če se odločamo za kakšne dražje pelete. Ravno s tega vidika je peleti akcija včasih posebej atraktivna, saj so cene morda celo nižje od najcenejših peletov v redni ponudbi. A vseeno se splača gledati tudi na druge lastnosti, ki jih ima takšno kurivo. Ugodna cena nam namreč ne pomaga kaj dosti, če potrebujemo zato večjo zalogo ali imamo večjo porabo, kar naposled vodi v višje stroške. Splača se torej pobrskati tudi po bolj kakovostnih peletih, ki ponujajo boljši izkoristek pri kurjenju, tudi če so nekoliko dražji.

Peleti akcija za kakovosten material

Če se osredotočimo na kakovosten kurilni material, lahko seveda pričakujemo nekoliko višje cene. To so peleti A1 kvalitete, ki ustrezajo visokim standardom in ponujajo dobre lastnosti za kurjenje.

Zanesemo se lahko na to, da bodo kvalitetni peleti res ponudili dobro zalogo energije in omogočajo učinkovito delovanje kurilne naprave. S tem brez težav upravičimo tudi ceno peletov.

A vseeno ni treba zapravljati za drage pelete. Še vedno so namreč na voljo tudi cenejši peleti, akcija zniža tudi izdelke iz višjega kakovostnega razreda in tako pridemo po navadi do najboljše ponudbe. Najbolje bojo te možnosti izkoristili tisti, ki si lahko privoščijo nekaj več časa za izbiro peletov. Pred začetkom kurilne sezone je po peletih veliko povpraševanja, trgovci pripravijo posebne ponudbe, ki jih lahko dobro izkoristimo.

Če sledimo ponudbi in spremljamo cene, bomo hitro odkrili ugodne ponudbe za dobre pelete. Osredotočimo se lahko na pelete razreda A1, kjer dobimo vrhunski material, ob akcijskih ponudbah pa tudi nizke cene. Običajno je to najboljša rešitev za nakup zaloge kakovostnih peletov pred zimo.

Peleti akcija za cenejše pelete

Včasih je prioriteta predvsem ta, da dobimo pelete po kar se da ugodni ceni. Tudi to je lahko dobra strategija, sploh če vemo, kak material potrebujemo in kaj kupujemo. Morda bodo cenejši peleti povsem spodobna izbira in jih bomo dobro izkoristili, predvsem pa že v izhodišču veliko prihranimo. V tem primeru peleti akcija ceno še zniža in stroški bodo res minimalni.

Cena za pelete je odvisna od različnih faktorjev. Predvsem gledamo na to, da izberemo kvalitetne pelete, ki bodo dobro goreli. Pozanimamo se o sestavi in kurilni vrednosti, seveda se prepričamo tudi o tem, da peleti sploh ustrezajo naši kurilni napravi. Cena je v veliki meri odvisna od kvalitete, o tej pa odloča predvsem vrsta lesa.

Najbolj kvalitetni so peleti, ki se izdelujejo iz ene vrste lesa in imajo lahko zelo nadzorovano sestavo. To so recimo smrekovi peleti in drugi peleti, ki ponujajo visoko kurilno vrednost. Vemo, da bomo dobili kakovostne pelete brez primesi, ki ovirajo učinkovito gorenje, tudi vsebnost pepela je minimalna. V takšnih primerih peleti akcija ceno lahko nekoliko zniža, a to ne bodo najcenejši peleti. Cenejši so peleti iz mešanega lesa in kakšnih odpadnih lesenih kosov. Takšne pelete je lažje izdelati in ne zahtevajo toliko nadzora, posledično so cenejši, seveda pa so tudi manj učinkoviti kot smrekovi peleti in drugi peleti iz ene vrste dobrega lesa. Cene so lahko zelo nizke, kar v nekaterih primerih pomeni, da bomo tudi to ponudbo lahko dobro izkoristili in dobimo več za naš denar.

Peleti akcija za celo zalogo

Ne glede na to, za kakšne pelete se odločimo, je pametno izkoristiti akcijsko ponudbo ob nakupu večjih zalog.

V tem primeru je dobrodošla že manjša akcija, peleti bodo bistveno cenejši, če dobimo nekaj odstotkov popusta pri nakupu cele zaloge.

Seveda bodo takšno ponudbo izkoristili predvsem tisti, ki iščejo bolj kakovostne pelete in ne želijo za tak material odšteti veliko denarja. Peleti A1 so lahko precej ugodni, če izkoristimo dobro ponudbo, tako da razlike v ceni med različnimi vrstami peletov praktično ni. Tudi če je cena nekoliko višja, pa bomo s kvalitetnimi peleti dosegali bistveno boljše učinke, kurjenje bo bolj varčno in zmogljivo, poraba pa manjša. Razlika, ki jo naredi peleti akcija, lahko tudi kvaliteten material približa tistim, ki želijo izkoristiti te prednosti peletov pri kurjenju v sodobnih kurilnih napravah.