23/03/2023

Orodja za vzdrževanje okolice

2 min read
Motorne žage

Vzdrževalna dela na vrtovih in parkih je treba opravljati dovolj pogosto. Le tako se lahko zagotovi, da rastline ne bodo pobegnile izpod nadzora – preveč razraščene rastline je dosti težje ukrotiti in jih nazaj porezati na primerno velikost. Zlasti to velja za grmovnice in vzpenjalke, toda tudi travnate površine potrebujejo čim bolj redno košnjo, da se ne zarastejo s plevelom.

 Zapleveljene površine imajo poleg težavnega čiščenja še eno slabost. V njih se radi nabirajo škodljivci, kar ima učinek bazena. Tako lahko v sosednjih urejenih vrtovih kar naprej zatiramo škodljivce, pa bodo ti vseeno prihajali znova in znova, saj bodo v zanemarjenem delu vrta imeli populacijski bazen, ki bo nemoteno uspeval dalje.

V ta namen so bile razvite robotske kosilnice. Te omogočajo povsem avtomatsko košnjo, če so le pravilno nastavljene. Robotska kosilnica mora biti ustrezne velikosti in tipa, ki omogoča košnjo po največjem naklonu, ki ga imamo na vrtu. Tudi baterija robotske kosilnice mora biti primerna za želeno površino košnje, sicer pride do neželenega pojava, ko se mora kosilnica napolniti, še preden je pokosila celotno zaplato travnate površine. Zato je izbira ustrezne robotske kosilnice zelo pomembna, prav tako pa tudi njena namestitev s pomočjo omejevalnega električnega vodnika, ki kosilnico zadrži na travi.

Za čiščenje pretirano razraslih grmovnic pa se uporablja motorne žage Stihl. Z njimi je delo zelo enostavno, saj imajo ergonomski ročaj, protivibracijski sistem in varnostno zavoro verige. Motorne žage Stihl se dobi v različnih velikostih, glede na delo, ki ga bomo opravljali. Za sečnjo dreves se potrebuje močnejše motorne žage, ki omogočajo hitrejši rez skozi deblo. Tudi pri pripravi hlodovine in drv iz debelejših hlodov nam lahko močne motorne žage Stihl precej olajšajo delo. Za ustrezno dolg meč, primeren za debele hlode, mora biti pravi tudi pogonski sklop, da se lahko izkoristi celotna stična dolžina pri rezu skozi les.