23/03/2023

Odstranitev dpf filtra ni priporočljiva

2 min read
Odstranitev dpf filtra

Ne glede na to za kakšne vrste filtrov gre, imajo le ti zelo pomembno vlogo za nemoteno delovanje kateregakoli sistema, pa naj bo to klimatska naprava ali pa zgolj sušilni stroj. In nič drugače ni s filtrom trdih delcev ali dpf filtrom, ki je v dizelskih avtomobilih nujno potreben. Njegova glavna vloga je izločanje trdnih delcev iz izpušnih sistemov, ki nastajajo kot produkt zgorevanja goriva v dizelskih motorjih. Logično je, da zato odstranitev dpf filtra ni priporočljiva.

Ker se nekateri vozniki spopadajo s težavami dpf filtra, pogosto menijo, da je njegova odstranitev najhitrejša in tudi cenovno najbolj ugodna. Vendar pa je potrebno biti pri tem nekoliko bolj previden. Odstranitev dpf filtra pomeni, da s pomočjo računalniškega programa zaobidejo senzorje in na ta način izklopijo opozorilne lučke za javljanje napake. Je že res, da vam v tem primeru opozorilna lučka ne gori več, vendar bistva problema s tem ne odstranite.

Izpušni sistemi so sestavni del vseh motornih vozil

Izpušni sistemi so sestavni del vseh motornih vozil in jih najdemo tako na motorjih, osebnih vozilih, tovornih vozilih kot tudi na različnih težkih mehanizacijah. Seveda se njihova zasnova za posamezne vrste vozil razlikuje, a funkcija je pri vseh identična. Poleg osnovne naloge odvajanja plinov, so izjemno pomembni za zmanjševanje onesnaženja okolja, zmanjšujejo hrupnost in vplivajo na pravilno delovanje motorja.

Kar je najbolj pomembno je to, da morajo izpušni sistemi za nemoteno delovanje vašega vozilo delovati brezhibno. V kolikor pride do počene cevi ali mehanske poškodbe na primer na ekspanzijskem loncu, bomo to hitro opazili. V kolikor pa gre za napako na katalizatorju, pa je ta napaka oziroma okvara nekoliko manj vidna ali slišna. Verjetno ste že opazili, da vam izpušne pline enkrat letno pregledajo tudi na tehničnem pregledu, na podlagi česar se lahko ugotovijo okvare na izpušnem sistemu, konkretno na katalizatorju.