23/03/2023

Ocena vrednosti podjetja

2 min read
Prodaja podjetja

Podjetja se med seboj izjemno razlikujejo, od majhnih podjetij z enim zaposlenim do mednarodnih korporacij, ki imajo izpostave po celem svetu. Vmes je seveda še cel spekter družb, ki poslujejo po svoje. Vsako podjetje se trudi utrjevati svoj položaj na konkurenčnem trgu in pridobiti prednost pred drugimi. To pomeni, da lahko v vsakem podjetju pričakujemo nekatere edinstvene prijeme in ukrepe, vsako podjetje ima tudi svojo zgodovino in svojo vizijo za prihodnost. Kaj to pomeni za vrednotenje podjetja? Gre za zahtevno nalogo, ki jo lahko zaupamo le izkušenim strokovnjakom.

Ocena vrednosti podjetja je včasih nujno potrebna. To velja takrat, ko potrebujemo točno številko, običajno je to nakup ali prodaja podjetja. V tem postopku se pripravi dokument, v katerem je razviden točen znesek kupnine, pri tem pa seveda ne moremo navesti kar številke, ki nima nobene osnove. Težko gre pričakovati, da bo prodaja podjetja v tem primeru uspešna, ali pa se bo to zgodilo le zato, ker bomo pri vrednotenju navedli številko, ki je ugodnejša za drugo stranko. Ocena vrednosti podjetja naj bo torej pripravljena strokovno – za to poskrbijo strokovnjaki, ki vzamejo pod drobnogled vse relevantne faktorje. Teh dejavnikov je zelo veliko, vseh tudi ni mogoče povsem točno določiti oziroma prepoznati. Tako je končna ocena lahko bolj ali manj gotova, vsekakor pa lahko dobimo dovolj natančno oceno, da je možna uspešna prodaja podjetja brez nesoglasij.

Včasih pa je lahko ocena vrednosti podjetja zelo uporabna tudi v drugih situacijah. Tako ali tako se je treba za prodajo ali nakup podjetja najprej odločiti, že v začetni fazi pa bomo pomislili tudi na vrednost. A prav tako nam lahko dobra ocena pomaga pri vodenju poslovanja in doseganju poslovnih ciljev. Navsezadnje ocena veliko pove o samem poslovanju podjetja, saj se v njej odražajo prodajni rezultati, poslovne prakse, stanje na trgu in obeti za prihodnost.