21/03/2023

Nujna oprema kopalnice

2 min read
Keramika za kopalnico

Kopalnica mora biti kot izrazito funkcionalen prostor zelo dobro opremljena s ključno opremo, le tako lahko pričakujemo, da bomo pri uporabi prostora zadovoljni. Seveda pa to pomeni, da bomo morali biti pri oblikovanju in opremljanju prostora zelo pozorni na mnoge odločitve, ki odločajo o končnem zadovoljstvu. Praktično vsaka odločitev ima lahko velik vpliv na to, kako se bomo v kopalnici počutili in kako dobro bomo lahko koristili funkcionalnosti prostora. Na to moramo pravočasno pomisliti, saj nekatere odločitve sklepamo že zelo zgodaj in jih kasneje težko prilagodimo.

Keramika za kopalnico

Izpostavljene kopalniške površine običajno prekrijemo s ploščicami, ki nudijo dobro zaščito pred vodnimi curki in visoko vlažnostjo. Keramika za kopalnico se uporablja predvsem na tleh, kjer bi sicer zastajala voda, pa tudi po stenah namestimo ploščice, ki ščitijo izpostavljen zid. Takšna zaščita ima več funkcij, ne služi le preprečevanju močenja betona, temveč služi tudi zadrževanju razne umazanije. Ploščice lahko enostavno očistimo, kar je ključnega pomena za vzdrževanje visokega higienskega standarda in čiste kopalnice.

Keramika za kopalnico ima seveda tudi druge naloge. Navsezadnje mora lepo izgledati, da se v prostoru počutimo prijetno, včasih pa ne smemo pozabiti še na druge ključne lastnosti. Če uporabljamo talno gretje, mora biti recimo keramika za kopalnico prilagojena temu.

Funkcionalna oprema

Ploščic ne uporabljamo neposredno, kopalnico moramo opremiti z drugo funkcionalno opremo, ki jo dejansko uporabljamo. To je recimo tuš kad, ki jo včasih vgradimo v prostor, torej moramo na izbiro in vgradnjo opreme že pravočasno pomisliti. Tuš kad je lahko zidana, pri tem jo običajno opremimo tudi s ploščicami, imamo pa na voljo še druge možnosti. Podobno velja za drugo večjo opremo, ki jo želimo namestiti v kopalnico. Medtem ko je tuš kad pogosto vzidana, imamo v kopalnici običajno še kar nekaj samostojnih kosov, od večjih naprav do kopalniškega pohištva in dodatkov.