21/03/2023

Napredne vrtne kosilnice

2 min read
Vrtne kosilnice

Pri košnji ne moremo sklepati velikih kompromisov. Gre za zahtevno opravilo, s katerim se pogosto srečujemo. Še posebej če obdelujemo kakšno večjo zelenico, ki mora biti vedno brezhibno pokošena, potrebujemo vrhunsko opremo, s katero bomo lahko delo opravili z najboljšimi možnimi rezultati, pri tem pa se ne bomo pretirano naprezali. Naloga ni enostavna, lahko pa z izbiro dobre kosilnice dosežemo odlično izkušnjo.

Najbolj prepričljive kosilnice

Če smo posebej zahtevni pri košnji, pridejo v poštev verjetno predvsem vrtni traktorji. Ravno ti namreč odpirajo največ možnosti in najbolj ustrezajo zahtevnejšim uporabnikom. Vrtni traktorji so izjemno prepričljivi na večjih parcelah, tudi na razgibanem terenu. Enostavno lahko pokosimo celotno zelenico na željeno dolžino, ob tem pa poskrbimo še za odpadno travo, ki jo lahko zbiramo in celo sproti sekljamo. Posebno prednost imajo vrtni traktorji v tem, da omogočajo uporabo priključkov, s katerimi si pomagamo pri drugih opravilih. Če teh ne potrebujemo, je morda boljša izbira sedežna kosilnica, ki nudi le funkcionalnosti za košnjo trave, pri tem pa se lahko včasih še bolje izkaže.

Med druge napredne kosilnice se uvrščajo tudi manjše kosilnice, predvsem robotski modeli. Robotske kosilnice so uporabne na manjših in srednje velikih vrtovih, napredni modeli se dobro znajdejo tudi na razgibanem terenu z večjimi nakloni in nepredvidljivimi ovirami. Vedno pa se moramo prepričati, da je izbrana kosilnica pripravljena na vse izzive, saj imajo te kosilnice omejeno avtonomijo delovanja in se ne znajdejo vedno dobro na terenu.

Druge napredne kosilnice

Zelo napredne so lahko tudi vrtne kosilnice, ki jih uporabljamo na manjših zelenicah, tudi za košnjo okoli hiše. Pravzaprav se lahko prav v teh primerih najbolj izkažejo nekatere ključne prednosti. Sodobne vrtne kosilnice ponujajo zelo dobro izkušnjo, tudi če gre za nahrbtne ali manjše samohodne kosilnice. So zelo prijetne za uporabo, varčne in čiste, zato bo košnja lažja, rezultati pa boljši.