23/03/2023

Najbolj elegantna vrata

2 min read
drsna vrata

Vrata po svoje odražajo stil prostorov, v katere spuščajo obiskovalce. Pomembno je, da naredimo dober prvi vtis, pri tem pa seveda nikoli ne smemo pozabiti osnovnih funkcionalnosti vrat. To pomeni, da naloga izbire pravih vrat morda ne bo tako enostavna, kot bi si morda mislili. Še posebej ne, če želimo z vrati res navdušiti – to velja predvsem za uporabo v poslovnih prostorih in komercialnih zgradbah.

Katera vrata se izkažejo za najbolj elegantna? Gotovo so v takšnih okoljih najbolj v modi razna steklena vrata, ki ponujajo celo množico različnih učinkov. Takšna vrata je možno do potankosti prilagoditi identiteti prostora, poleg tega dodamo pridih prestiža in seveda ohranimo vse potrebne funkcionalnosti vrat. Nadalje pa gre seveda omeniti tudi edinstvene funkcionalne prednosti, ki jih imajo steklena vrata. Steklo prepušča svetlobo in s tem tudi pogled v notranjost ali zunanjost. To je gotovo prednost, saj lahko v primeru, da ne želimo prepuščati radovednih pogledov, steklo tudi zameglimo ali obarvamo, na voljo pa imamo tudi vrsto drugih rešitev. Tako so steklena vrata priljubljena izbira v praktično vsakem okolju, kjer želimo doseči kar se da eleganten učinek.

Če razmislimo še o funkcionalnosti, pridejo gotovo v poštev nekateri različni mehanizmi. Uporabimo lahko na primer avtomatska vrata, ki so zelo priljubljena izbira v zgradbah, ki v notranjost vabijo večje število ljudi. Prav steklena avtomatska vrata so značilna za trgovine, predvsem za večja nakupovalna središča, a prav tako dobro se obnesejo povsod, kjer potrebujemo elegantno rešitev za prepuščanje večjega števila ljudi v notranjost dobro opremljene zgradbe. Seveda avtomatska vrata niso edina opcija, na voljo imamo tudi nekatere bolj ali manj posrečene alternative, ki se bodo lahko prav tako dobro izkazale. Izbira je odvisna od okolja in identitete prostorov. Ponekod se recimo odlično obnesejo vrtljiva vrata, lahko pa pogosto uporabimo tudi običajna nihajna vrata.