23/03/2023

Mirni spusti po Soči

2 min read
Soča rafting

Soča rafting

Soča je znana kot idealna reka za ljubitelje adrenalinskih spustov, a nič manj na njej ne bodo uživali tisti, ki bi se raje zapeljali nekoliko počasneje. Bogata turistična ponudba v Posočju namreč združuje številne storitve, ki so pisane na kožo previdnejšim avanturistom.

Spust z raftom ali kajakom

Soča rafting je ena izmed najbolj priljubljenih aktivnosti v Posočju, pa tudi eno izmed najbolj iskanih adrenalinskih doživetij pri nas nasploh. Tudi kajak za nekatere predstavlja idealno opcijo. V obeh primerih pa si lahko program spusta po svoje priredijo tudi tisti, ki ne iščejo vratolomnega divjanja.

Ker Soča rafting omogoča na različnih odsekih, ni težko najti kakšnih mirnih in širokih delov. Ti so kot nalašč za počasno potovanje in občudovanje rečnih bregov, poleg tega pa lahko v spust na ta način vključimo še druge aktivnosti, še posebej, če smo v večji skupini. Vsekakor je Soča rafting nepozabno doživetje tudi v primeru, da ne skačemo po brzicah.

Kajak je prav tako prilagodljiv, nenazadnje je možno veslati tudi po povsem mirnih delih, tudi na jezeru pri Mostu na Soči.

Spusti brez plovil

Največ nadzora nad doživetjem pa nudi soteskanje. Soča je s svojimi pritoki kot nalašč za tovrstno raziskovanje. Ne gre namreč za spuste s plovili, temveč raziskovanje strug in korit na lastno pest. Čeprav je bolj kot za soteskanje Soča primerna za spuste s plovili, so kot nalašč za canyoning nekateri pritoki reke. Ti nudijo marsikaj zanimivega, predvsem pa nekoliko bolj umirjeno in nadzorovano doživetje, čeprav ne manjka tudi adrenalinskih vložkov, kot so plezanje preko slapov, spusti po kamnitih toboganih in skoki v vodo. Tudi za soteskanje Soča s pritoki omogoča dovolj prilagodljivosti, da lahko vsak najde program, ki mu je pisan na kožo. Soteskanje je v ponudbi mnogih turističnih ponudnikov, ki bodo znali svetovati in pomagati pri iskanju najboljšega doživetja.