21/03/2023

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo ima tudi določene slabosti

2 min read
Lokalno prezračevanje z rekuperacijo

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo ima tudi določene slabosti, na katere moramo biti pripravljeni. Čeprav je to odličen sistem prezračevanja, žal ni tako dober kot je centralni sistem, ki je povezan skozi celotno hišo. Dejstvo je da lokalno prezračevanje z rekuperacijo zagotavlja precej manjši pretok zraka, kot si bomo želeli. Na tehničnih specifikacijah so namreč navedene višje vrednosti, kot jih naprava lahko dejansko opravi. 

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo deluje izmenično in zato zagotavlja pretok polovico manj zraka kot je navedeno. Kar pa se kasneje kaže v tem, da v prostoru ne bomo imeli dovolj svežega zraka za potrebe vseh ljudi, ki se bodo tam nahajali. 

Lokalno prezračevanje z rekuperacijo ne bo uspelo dovesti zaželenih 30m3/h svežega zraka, kot je to zapisano v pravilniku. Zato moramo dobro premisliti, kam bomo namestili lokalno prezračevanje. Nikakor namreč ni primerno za prostore, kjer se lahko zbere več ljudi, saj takrat zagotovo na voljo ne bo dovolj svežega zraka, ki pa bo nujno potreben, saj masa ljudi hitro porabi svež zrak, ki je v prostoru. 

 

Prezračevalni sistem naj bo centralni

Prezračevalni sistem je lahko lokalni, pasivni brez rekuperacije ali centralni. Od vseh naštetih opcij je zagotovo najboljši ravno centralni, saj bo poskrbel za dobro prezračevanje celotnega doma. To je edini sistem, ki nam bo omogočal zadostno količino svežega zraka, saj bo optimalno izdelan in narejen v fazi gradnje stanovanja ali hiše. 

Prezračevalni sistem nam bo tako omogočal najboljši način prezračevanja. Tudi pri vgradnji bo lahko zelo fleksibilen in ga bomo lahko namestili popolnoma po naših željah. Na trgu je ogromno centralnih prezračevalnih sistemov in zato bomo pri nakupu imeli veliko izbire. 

Prezračevalni sistem bo tako zagotovo izdelan po naših željah. Vsak centralni sistem ima vgrajen prenosnik toplote, ki bo pri delovanju omogočal prenos toplote med dovodnim in odvodnim zračnim tokom.