21/03/2023

LED projektorji

2 min read
Žarnice za projektor

Med raznimi projektorji imamo veliko izbire. Ker gre za dokaj drago opremo, od katere je v veliki meri odvisna izkušnja pri uporabi celotnega kompleta projekcijske opreme, se seveda splača izbrati kakovostno in dovolj zmogljivo napravo, ki bo v končni fazi zagotovila kar najboljši rezultat. A za to bo treba znati izbrati pravo rešitev – ne gre le za primerjavo nekaterih ključnih specifikacij, temveč imamo že z izbiro osnovne izvedbe projektorja veliko dela.

Med najbolj privlačnimi opcijami na trgu so LED projektorji, ki veljajo za sodobno izvedbo s številnimi prednostmi. Predvsem jim gre kot prednost izpostaviti to, da ne potrebujejo žarnice za projektor. S tem se izognemo mnogim nevšečnostim, na dolgi rok pa znatnim stroškom, ki spremljajo uporabo klasičnih projektorjev z žarnico. Življenjska doba je bistveno daljša, s tem da nimamo toliko dela z vzdrževanjem in menjavanjem ključnih komponent. Ker so žarnice za projektor dokaj drage, na ta način tudi prihranimo – čeprav so LED projektorji v izhodišču znatno dražji, se na dolgi rok prav v tem oziru pokaže največja razlika. Prav tako je LED osvetlitev cenejša glede porabe električne energije, kar se prav tako pozna, če projektor pogosto uporabljamo. Gre torej za odlično izbiro za tiste, ki nameravajo napravo pogosto in dolgotrajno uporabljati.

Na voljo imamo seveda tudi alternative. Tudi klasični projektorji pridejo še vedno v poštev, privlačni so predvsem z ugodno ceno, pa tudi žarnice za projektor niso takšna ovira za tiste, ki se ne uvrščajo ravno med zahtevnejše uporabnike. LED projektorji so za marsikoga predragi, tako da jih redkeje srečujemo v domačih kinih in podobnih bolj sproščenih okoljih. Prav tako so klasični projektorji na voljo v širši ponudbi in po nižjih cenah, veliko ponudbe je tudi na trgu rabljenih naprav. Tako pokrivajo kar znaten segment trga, čeprav jih LED projektorji v kakovosti dokaj zanesljivo prekašajo.