21/03/2023

Košnja zelenic skozi rastno sezono

2 min read
Motorne žage

Vsako zelenico sestavlja mešanica trav, ki se med seboj dopolnjujejo po lastnostih. Nekatere so bolj pokrivne in dobro prenašajo sušo, druge so ključne spomladi, ko se zelo hitro poženejo iz zimskega spanca v bujno rast, spet tretje pridejo do izraza v senčnih predelih, kjer se bi trava drugače začela redčiti. Zato je zelo pomembno, da pri setvi trate uporabimo lokaciji primerno, kvalitetno travniško mešanico, ki jo lahko dobimo v vseh bolje založenih zadrugah in vrtnih centrih z vrtnarsko opremo.

Ustrezna priprava zelenice pa ne pomeni nič, če ni primerno vzdrževana takoj od vzklitja dalje. Ko travne bilke zrasejo do višine kakšnih 8 cm, je najbolje travo takoj pokositi in ne čakati dlje, tudi če je trava na prvi pogled še nekoliko redka. Pri tem nam je v veliko pomoč dobra vrtna kosilnica, ki bo poskrbela za brezskrbno košnjo. Samohodna vrtna kosilnica z motorjem na notranje izgorevanje je dandanes standard za urejanje travnatih površin do približno 1000 kvadratnih metrov. Za večje površine pa se že bolj splača večja vrtna kosilnica – traktor, s katero se lahko peljemo. Tako lahko kosimo večje površine z manj truda, širši noži in močnejši motor pa še dodatno pohitrijo košnjo. Slabost take vrtne kosilnice je nekoliko višja cena, ki jo moramo vzeti v zakup.

Tako kosilnica za travo kot motorna žaga spadata v kategorijo izdelkov za vrtnarstvo z motorjem na notranje zgorevanje. Z eno pomembno razliko – motorna žaga ima dvotaktni motor, ki potrebuje mešanico, kosilnica pa štiritaktnega, ki koristi navadni, neosvinčen bencin. Ker ima večina malih vrtičkarjev v lasti obe orodji, je potrebno biti previden, da ne zamešamo goriv. Kosilnica bo v primeru, da zamešamo gorivi, še nekako delovala, le sčasoma se bodo zamašili filtri za gorivo in uplinjač. Motorna žaga pa ima povsem drugačen princip delovanja in se lahko zaradi navadnega bencina brez dodanega olja nepopravljivo uniči. Previdno torej z gorivom!