23/03/2023

Kosilnica za večje površine

2 min read

Vsaka vrtna kosilnica ima zelo pomembno nalogo, ne moremo pa vedno reči, da bo določena kosilnica svojo nalogo res dobro opravila. Vedno moramo imeti v mislih številne dejavnike, ki odločajo o tem, kako zadovoljni bomo s svojo opremo v končni fazi. Veliko je seveda odvisno od okoliščin, terena in pričakovanj. V nekaterih primerih so lahko čisto spodobne že osnovne kosilnice, pogosto pa se izkaže, da pride v poštev le sedežna kosilnica ali vrtni traktor. Premisliti moramo, kakšne potrebe sploh imamo in kakšna oprema bo nanje kar najbolje odgovorila. Če imamo opravka z večjimi površinami, nimamo toliko izbire – izbrati bo treba napredno opremo, ki je prilagojena takšnim izzivom. 

Na večjih površinah se praviloma najbolje obnese vrtni traktor, ki je narejen prav za takšno uporabo. To je vsestransko vozilo, ki v prvi vrsti ponuja funkcionalnost sedežne kosilnice, ob tem pa dodaja tudi nekaj drugih dobrodošlih prednosti. Seveda je vsak vrtni traktor nekoliko prilagojen kakšni specifični vlogi, vedno pa lahko pričakujemo, da bomo lahko s takšno napravo zelo udobno, učinkovito in uspešno pokosili tudi večjo zelenico. Hkrati je vrtni traktor vsestranska naprava, ki jo lahko uporabimo tudi za prevažanje materialov, spravilo sena, čiščenje površin in mnoge druge opravke.

Morda pa bo bolj ustrezna kakšna druga vrtna kosilnica. Na večjih površinah se recimo odlično obnesejo napredne robotske kosilnice, ki nas močno razbremenijo. Že res, da je z zmogljivo sedežno kosilnico košnja povsem enostavna in zelo udobna, a robotska kosilnica bo v tem primeru pač neprekosljiva, saj sploh ne terja truda s strani uporabnika. Takšna vrtna kosilnica delo opravi kar sama, zato je kot nalašč za mnoge zahtevnejše uporabnike. Na voljo imamo kar nekaj različnih modelov, ki ponujajo dober učinek na večjih in bolj razgibanih terenih.

Na voljo so seveda tudi nekatere alternative. Zahtevnejši uporabniki bodo premislili o pravem traktorju in kmetijski mehanizaciji, manj zahtevni pa imajo na voljo še samohodne kosilnice in druge elegantnejše izvedbe.