23/03/2023

Ključni kuhinjski pripomočki

2 min read
posodeza shranjevanje zivil

Toliko, kolikor je gospodinj, toliko različnih pristopov do upravljanja gospodinjstva obstaja, prav tako obstaja nešteto različnih virov informacij iz katerih lahko črpamo, ko se odločamo za posamezne metode, ki jih bomo vključevali v svoj vsak dan. Seveda največ ljudi prisega na pripomočke in metode, ki so jim poznani preko otroštva, ki so jim jih predale njihove mame, babice. Vseeno pa se je v nekaj desetletjih marsikaj tudi spremenilo, predvsem na področju shranjevanja hrane.

Novi načini shranjevanja živil

Zdaj skoraj da ni več dileme, kaj narediti z ostanki iz restavracije, kosila ali odlične večerje. Preprosto lahko svoje ostanke pospravimo v posode za shranjevanje živil. Te so dostopne v mnogih različnih materialih ter velikostih. Najbolj pogosto imamo na voljo steklene oziroma plastične posode, ki niso le praktične vendar tudi pripomorejo pri zmanjšanju živilskih odpadkov ter so okolju bolj prijazne. Kadar shranjujemo sveža živila, še posebej meso in mesne izdelke lahko uporabimo aparat za vakuumiranje, ki poskrbi, da ta živila ostanejo sveža in primerna za kuho oziroma uživanje dalj časa kot ob drugačnih načinih pakiranja.

Inovativna uporaba pripomočkov pri kuhinjskih tehnikah

Posode za shranjevanje živil so namenjene le temu – shranjevanju. Kadar uporabimo aparat za vakuumiranje pa lahko dosežemo več kot le to. Uporablja se tudi pri eni izmed kuharskih tehnik imenovanih sous-vide. Pri tej tehniki aparat za vakuumiranje uporabimo pri predpripravi živila, ki ga želimo na ta način skuhati. Živilo vakuumsko zapakiramo ter plastično vrečko potopimo v vodo, katere temperaturo zelo natančno spremljamo in s tem zagotovimo kuhanje pri optimalni temperaturi.

Te tehnike ne moremo uspešno izvesti, če bi se je lotili z uporabo navadne posode za shranjevanje živil, kajti ključen del te tehnike je ravno to, da je med živilom in vodo v kateri se kuha samo tenka plast plastike, kar nam omogoča dober prenos toplote iz okolice direktno na živilo.