21/03/2023

Kakovostna in vzdržljiva platišča za naš jekleni konjiček

4 min read
avtomobilska-platisca

Veliko novejših avtomobil vsebuje platišča narejena iz aluminija. Res je, da so na pogled izredno privlačna. Na žalost pa se ne morejo kosati z močjo in vzdržljivostjo po katerih so poznana jeklena platišča. Velika prednost je tudi, da je jeklena kolesa mogoče popraviti, če smo jih poškodovali. Namestimo jih lahko na večje in manjše avtomobile kot tudi SUV-je in lahka tovorna vozila. Zaradi svoje nizke nakupne cene in dolge življenjske dobe so priporočen nakup za vse lastnike osebnih vozil.

Jeklena platišča so izredno vzdržljiva

Jeklo je morda material, ki je najbolje znan po svoji vzdržljivosti. To je tudi razlog, da so jeklena platišča pogosto uporabljena na terenskih in tovornih vozilih. Lastniki osebnih vozil pa bodo z njihovo uporabo tudi pridobili veliko prednosti. Res je, da na pogled niso tako lepa kot aluminijaste izvedbe platišč. Je pa tudi res, da lahko izgled koles močno popestrimo s pokrovi platišč.

avtomobilska-platisca-za-avto
Kvalitetna in lepa platišča za avto lahko izjemno izboljšajo izgled vašega vozila

Jeklena platišča se priporočajo za voznike, ki potrebujejo zamenjavo svojih starih platišč. Idealna so tudi za voznike, ki pogosto zapeljejo svoje vozilo na robnik. Priporočena so tudi za ljudi, ki nimajo še veliko izkušenj z vožnjo avtomobila in zato napačno ocenijo višino ali bližino robnika med parkiranjem. To pa zato, ker je platišče iz jekla zelo težko v praski opraskati ali poškodovati.

Boljši oprijem vozila v zimskem vremenu

Oprijem vozila je izredno pomemben, ko vozimo po zaledenelem ali zasneženem cestišču. Seveda je ključno, da uporabljamo kakovostne zimske gume, ki imajo dober profil. Veliko voznikov pa se ne zaveda, da teža avtomobila tudi igra pomembno vlogo. Višja kot je teža, boljši oprijem bomo imeli na spolzkem cestišču.

Platišča dodajo veliko mero teže našemu vozilu. Posamezno jekleno platišče ima približno 35 kilogramov. Tako je mogoče težo našega vozila povečati za več kot 120 kilogramov, kar nam bo dodalo malenkost oprijema pri vožnji po snegu in ledu.

Kakovostne zimske gume povišajo varnost in zmogljivost avtomobila

Uporaba zimskih gum je zakonsko predpisana za vsa cestna vozila od 15. novembra do 15. marca. Zasnova zimskih gum je izdelana tako, da našemu avtomobilu nudi najvišji oprijem v mrzlih in mokrih vremenskih pogojih. Se pa tudi zelo dobro obnesejo na snegu, ledu in v drugih nevarnih cestnih razmerah. Na vozilo jih lahko namestimo sami, če že imamo platišča, ali pa to zaupamo mehaniku. V vsakem primeru je z odlašanje z namestitvijo nevarno, saj tvegamo svoje kot tudi življenja drugih udeležencev v prometu.

Celoletne gume za voznike, ki se ne vozijo veliko

Zadnja leta lahko opazimo velik porast uporabe celoletnih gum. Oznako imajo M+S in so namenjene za voznike, ki ne želijo zamenjati gume vsako sezono. Celoletne gume so narejene tako, da nam nudijo dober oprijem v vsakem vremenu. Priporočeno je, da jih uporabljajo vozniki, ki se ne vozijo veliko. Tehnologija omenjenih gum se iz leta v leto izboljšuje. Če kupimo bolj kakovostne izvedbe, jih lahko uporabljamo tudi za vsakodnevne ali relacijske vožnje. Je pa res, da nam morda ne bodo nudile enakega nivoja zmogljivosti in oprijema, kot jih namenske letne in zimske izvedbe.

Letne gume so narejene za višjo hitrost in večjo vodljivost avtomobila

Od 15. marca naprej je mogoče na vozilo namestiti letne gume, če to seveda dopuščajo vremenske razmere. Tehnologija letnih gum je popolnoma drugačna od zimskih izvedb. Namenjene so večjim pospeškom in vodljivosti našega avtomobila. Tako so najboljša izbira za voznike, ki so veliko na cesti. Posebna oblika specializiranih vzorcev tekalne plasti preprečujejo akvaplaning. Obenem pa nam nudijo višjo zmogljivost pri zavijanju, pospeševanju in tudi zaviranju. Vedno je priporočeno, da jih vsako leto pregledamo za debelino profila in poškodbe. Pri skladiščenju v zimskem času je dobro, če letne gume pustimo nekje na suhem in v temnem okolju, saj jim tako povečamo življenjsko dobo.

Zmanjšajmo možnost akvaplaninga

Vsaka guma, neglede na njeno zvrst, ima poseben vzorec tekalne plasti. Njegov namen je ta, da nudi najvišji oprijem našemu vozilu na cestišču. Veliko voznikov pa se ne zaveda, da omenjen vzorec tekalne plasti tudi skrbi za preprečevanja pojava z imenom akvaplaning. To je fizikalni pojav, ki je pogost pri vožnji v dežju ali na drugače mokrem cestišču. Voda se prične nabirati okoli kolesa in ustvari tanko plast, ki lahko naredi naše vozilo popolnoma nevodljivo pri visokih hitrostih.

gume-oprijem-na-cestiscu
Dobre avtomobilske gume izboljšajo oprijem cestišča v slabih vremenskih razmerah

Akvaplaning se lahko pojavi pri vožnji z letnimi, celoletnimi in zimskimi gumami. To je tudi razlog, da moramo kot voznik vedno poskrbeti, da uporabljamo kakovostne gume, ki imajo še vedno dober profil tekalne plasti. Mogoče pa je zmanjšati vpliv omenjenega pojava na sledeče načine:

  • Poskrbimo, da bomo vedno imeli dovolj zračnega pritiska v gumah
  • Vsakič, ko zamenjamo gume, preverimo debelino profila gum
  • Gume zamenjajmo po 2-3 letih uporabe, neglede na njihovo stanje
  • Zmanjšajmo hitrost pri vožnji po mokrem cestišču

Seveda je vedno najbolje, če prakticiramo strpno in mirno vožnjo ter smo razumljivi do sovoznikov. Nikoli ni vredno tvegati svoje življenje na cesti, da pridemo hitreje do cilja, saj se mnogo avtomobilskih nesreč konča s smrtjo ali grozljivimi poškodbami udeležencev.