21/03/2023

Kaj spada v gaming računalnik?

2 min read
Gaming računalnik

Gaming računalnik

Igričarski računalniki predstavljajo prav posebno kategorijo, saj na visoke zahteve in specifične potrebe navdušencev nad računalniškimi igrami običajni računalniki pač ne morejo zadovoljivo odgovoriti. Ker so sodobne video igre nadvse zahtevne in od računalnika zahtevajo impresivne zmogljivosti, nikakor ni vseeno, katere komponente vgradimo v igričarski računalnik. Odločajo celo detajli, kot so znamke in serije izdelkov – prav zato so recimo tako popularni izdelki ASUS gaming iz serije ROG.

Glavne komponente

O zmogljivosti igričarskega računalnika v veliki meri odločata dve komponenti – procesor in grafična kartica. Procesor skrbi za hitro preračunavanje vseh informacij igre, grafična kartica pa na podoben način zagotovi tekoče prikazovanje slike na zaslonu. V obeh primerih mora biti strojna oprema za sodobne igre vrhunska. Gaming računalnik mora biti opremljen s hitrim večjedrnim procesorjem, ki dosega takt vsaj okoli 3 GHz, medtem ko grafične kartice predstavljajo čisto posebno dimenzijo in pri izbiri zahtevajo še bistveno več pozornosti. Prav pri grafičnih karticah se na primer izkaže serija ASUS gaming ROG, ki nekaterim modelom ponuja izboljšane zmogljivosti in učinkovitejše hlajenje ter druge prednosti.

Med glavnimi komponentami lahko izpostavimo še delovni pomnilnik, pri katerem sta pomembna kapaciteta in takt, odločilna komponenta pa je še disk oziroma v večini sodobnih računalnikov SSD pogon. Tudi ta mora imeti zadovoljivo kapaciteto in hitrost, čeprav slednja pri SSD pogonih večinoma ni problematična.

Računalniška periferija

Serije, kot je ASUS gaming ROG, se še bolj izkažejo pri računalniški periferiji, ki mora obvezno spremljati gaming računalnik. Ti izdelki niso nič manj pomembni, pravzaprav lahko ključno vplivajo na izkušnjo pri igranju računalniških iger. Zelo pomembna komponenta je seveda zaslon, ki ga je moč dobiti v ASUS gaming in drugih posebej prilagojenih izvedbah. Igričarski zasloni so zelo odzivni, ponujajo visoko frekvenco osveževanja prikaza in seveda visoko ločljivost in veliko površino. Pomembna je še izbira miške in tipkovnice, med detajli pa lahko izpostavimo tudi zvočni sistem.