21/03/2023

Je nakup nepremičnine lahko tudi dobra naložba?

2 min read
dražba

Da – a le, če veste kdaj in kam investirati. Veliko je namreč v zadnjih letih bilo povpraševanja po nakupu nepremičnin – a ne za lastno uporabo ampak oddajo v najem, s čimer bi lahko takšen nakup postal donosna naložba. Temu bi lahko z drugimi besedami rekli tudi nadomestek običajnega varčevanja ali kupovanja delnic in ostalih valut, sploh ker je danes donosnost le – teh veliko nižja od prihodka najemnine. Prav tako je bilo ugotovljeno, da je takšne vrste prihodek postal tudi varnejši od vlaganja v delnice ali bančno varčevanje, zato se je zanimanje zelo dvignilo – posledično pa se je tudi povečal obisk javnih dražb.

Javne dražbe so namreč prostor, kjer lahko nepremičnine dobite tudi po polovičnih cenah od originalnih izklicnih in je, sploh če je vaša namera oddajanje takega stanovanja v najem lahko odlična poslovna priložnost. Javna dražba vam tudi omogoča nakup brez bremen na nepremičninah in vam s tem lahko olajša marsikatero težavo, ki bi vam sicer lahko vzela veliko dragocenega časa. Je pa seveda z draženjem povezano tudi veliko tveganj, ki lahko nastanejo ob njeni udeležitvi. Tukaj gre namreč za nakupovanje po principu videno – kupljeno, torej nimate največjega pregleda nad tem, kaj kupujete, razen če z vsemi drugimi udeleženci zaprosite za ogled nepremičnine pred začetkom dražbe – kar je zelo priporočljivo, kljub stroškom, ki jih javna dražba od vas kasneje zahteva.

Morate pa pri nakupih nepremičnin za oddajanje biti tudi pozorni na to kdaj in kam investirati. Gre pa tudi za pomembne dejavnike kot so denimo skupnost, okolje in na splošno kraj bivanja, saj ljudem največ pomeni bližina pomembnejših ustanov kot so zdravstveni domovi, trgovinski centri in šole, takoj na drugem mestu pa tudi urejenost okolja in pa cena. Ob upoštevanju vseh zgornjih dejavnikov imate zato lahko dobro priložnost k zaslužku in mesečnem prihodku brez preveč truda.