23/03/2023

Izdelava dimnika mora ustrezati vsem predpisom

2 min read
izdelava dimnika

Izdelava dimnika je pomemben člen pri gradnji hiše ali pa v situacijah, ko se odločimo za temeljito sanacijo obstoječega dimnika, ki je že preveč dotrajan. Vsekakor gre za postopek, ki je zelo zahteven in se ga ne more lotiti prav vsak zidar. Pred izdelavo dimnika se je potrebno odločiti, na kakšno vrsto goriva se bomo ogrevali, saj ima vsaka kurilna naprava svoje zahteve. Če se bomo odločili za šamotni dimnik, moramo tako vedeti, da se z njim lahko ogrevamo na trda goriva in olje, medtem ko se v primeru inox dimnika ogrevamo lahko tudi na plin.

Pri izdelavi dimnika pa je potrebno upoštevati tudi višino in položaj dimnika. Zato izdelava dimnika zahteva tudi nekaj izračunov, in sicer kakšen presek in višina dimnika morata biti, da bosta bila zagotovljena tudi optimalen vlek in pravilno delovanje kurilne naprave. Ne pozabimo pa, da mora biti dimnik tudi požarno varen.

Šamotna opeka je odporna na visoke temperaturne obremenitve

Verjetno ste že vsi slišali za šamot, mešanico posebne gline in primesi, ki je zaradi posebnih postopkov izdelave ognjevaren in zato odporen na izjemno visoke temperaturne obremenitve. Zaradi svojih značilnosti, se zato šamotni izdelki uporabljajo za izvedbo različnih dimniških sistemov in peči. Šamotne tuljave so tako obvezen del troslojnih dimnikov, medtem ko se šamotna opeka in plošče uporabljajo za pozidavo kaminskih vložkov.

Šamotna opeka je lahko izdelana iz različnega razmerja šamota in primesi, od česar je odvisna njena kakovost. Izbiramo lahko tudi med različnimi dimenzijami šamotne opeke, zato jo lahko popolnoma prilagodimo svojim potrebam in željam. Šamotna opeka se najpogosteje uporablja za pozidavo kaminskega vložka, ki se običajno ob kurjenju segreje in toplota se zaradi tega oddaj tudi še potem, ko ne kurimo več. Prav tako nam šamotna opeka pomaga, da je kamin čim bolj učinkovit in izgube toplotne energije pri kurjenju čim manjše.