21/03/2023

Izbira ustrezne postelje za otroka

2 min read
Zibelka za dojenčka 2

Otroška postelja je ključni kos opreme, ki spremlja malčka skozi celotno obdobje odraščanja, vedno pa ima pri tem tudi zelo pomembno nalogo. Navsezadnje otroci zelo dolgo spijo, v postelji preživijo vsaj tretjino svojih dni, zato moramo poskrbeti za optimalno udobje in druge odlike, ki so pomembne za dobro izkušnjo pri uporabi tovrstne otroške opreme. Na vse to moramo misliti že v samem izhodišču, ko izbiramo opremo za dojenčka. V vsakem obdobju mora biti postelja dobro prilagojena potrebam otroka, zato ne smemo odlašati tudi z zamenjavo ali nadgradnjo opreme.

Najprej pride v poštev zibelka za dojenčka, kjer malček lahko v miru počiva. Včasih je že to oprema, ki služi zagotavljanju prijetnega in udobnega spanca, ker pa dojenčki veliko spijo, pride v poštev tudi druga oprema. Zibelka za dojenčka ima različne pomembne naloge, mora biti zelo udobna in pomagati tudi pri spanju, seveda pa vedno mislimo še na varnost. Če je dobro prilagojena, zibelka za dojenčka vsekakor lahko vsaj začasno nadomešča posebno otroško posteljico, čeprav se običajno radi odločamo tudi za to opremo. Posebej posrečena opcija je obposteljna posteljica, ki jo imamo neposredno ob postelji staršev. Tako nudimo otroku optimalno udobje in varnost, hkrati pa smo mu tudi vedno blizu in na voljo.

Kasneje je seveda veliko bolj ustrezna prava otroška postelja. Kdaj se odločimo za ta preskok? Vse je odvisno od samega otroka, ki lahko že kar hitro pokaže interes za spanje na pravi postelji. Prav tako se odločamo glede na to, kakšne opcije imamo pri urejanju in opremljanju otroške sobe. Otroška postelja je pogosto manjša od običajnih postelj, ni pa to nujno. Včasih se želimo izogniti kupovanju takšne opreme in že v izhodišču otroku ponudimo veliko posteljo, kar pa ni vedno posrečena opcija, če želimo zagotoviti optimalno udobje in prijeten spanec za manjšega otroka.