23/03/2023

Izbira drsnih vrat

2 min read
Pogon za drsna vrata

Drsna vrata se lahko med seboj zelo razlikujejo, saj imamo na voljo veliko število različnih materialov, pa tudi različne mehanizme. Nazadnje pa lahko dodamo tudi celo vrsto senzorjev in drugih dodatkov, ki močno spremenijo oziroma nadgradijo funkcionalnosti vrat. Da bi lahko prišli do kar najboljšega učinka, moramo dobro poznati različne opcije, ki jih imamo na voljo.

Materiali za drsna vrata

Verjetno so najbolj priljubljena drsna vrata steklena. Takšna vrata pogosto videvamo že ob vsakdanjem sprehodu skozi mesto, saj jih uporabljajo mnoge prodajalne, ki želijo v notranjost zvabiti nove stranke. Ravno zato so drsna vrata steklena, saj omogočajo vpogled v notranjost, kjer so kot v izložbi predstavljeni izdelki v ponudbi dotičnega trgovca. Na ta način dosežemo odličen učinek, če nam je v interesu seveda to, da povabimo mimoidoče v notranjost. So pa lahko drsna vrata steklena tudi iz drugih razlogov – ena izmed večjih prednosti je ta, da dobro prepuščajo svetlobo, zato so pogosto v uporabi tudi v delovnih prostorih, na primer pisarnah.

Na voljo so še mnogi drugi materiali, pa tudi kombinacije. Priljubljena so lesena vrata, prav tako imamo na voljo celo vrsto umetnih materialov ter seveda različna kovinska vrata.

Pogon za drsna vrata

Premisliti moramo še o mehanizmu, ki bo omogočal odpiranje in zapiranje vrat. Najbolj enostavne izvedbe lahko odpiramo in zapiramo kar ročno, medtem ko se v kakšnem poslovnem ali industrijskem okolju običajno odločimo za avtomatska vrata. V tem primeru mora biti pogon za drsna vrata učinkovit in zanesljiv. Še vedno se moramo odločiti za točen mehanizem. Pogon lahko deluje na gumb ali na senzor, lahko dodamo tudi kakšne druge mehanizme. Običajno je pogon za drsna vrata električen, kar je v večini primerov povsem enostavna rešitev, če si želimo avtomatizacije. Imamo pa še bistveno več izbire med raznimi senzorji, ključavnicami in drugimi dodatki, s katerimi lahko prilagodimo funkcionalnosti drsnih vrat.