21/03/2023

Hitra in ugodna obnova fasadnega sistema hiše

2 min read

Fasadni sistemi, še posebej zaključni sloji, imajo določen življenjski cikel, na katerega vplivajo številni dejavniki. To so vreme, starost,obnova fasadnega sistema UV žarki, udarci, praske ali udrtine. Estetski videz fasade predstavlja enega od razlogov za obnovo fasadnega sistema, ki pa zagotovo ni najbolj pomemben. Obnova fasadnega sistema hiše je potrebna takrat, ko ugotovimo, da nič več ne služi svojemu namenu.

Bistvo vsakega fasadnega sistema je, da preprečuje izmenjavo toplote med zunanjim in notranjim delom hiše in s tem posledično preprečuje tudi toplotne izgube. Neizolirana stavba namreč danes pomeni veliko porabo energije in s tem tudi velike stroške ogrevanja.

Postopek obnove fasade zahteva dodatno pozornost

Pred samo obnovo fasadnega sistema hiše je potrebno najprej pregledati kakšna je izolacija temeljev. Običajno je treba hišo odkopati do temeljev in jo ustrezno toplotno izolirati. Nato sledi obnova fasadnega sistema hiše. Slednjega je potrebno temeljito pregledati, če slučajno kje odpada obstoječi omet. V tem primeru ga je potrebno odstraniti do zidakov, še posebej če odstopa na različnih mestih.

Staro fasado je potrebno nato oprati z visokotlačnim čistilnikom in nanjo nanesti paroprepustno emulzijo. Sledi plast stiropora, da hiša še vedno diha, in primerno lepilo za armiranje mrežice. Na koncu se nanese še zaključni sloj iz silikata.

Izberite kakovostnega izvajalca po dostopni ceni

Obnova fasadnega sistema hiše je vsakogar zahteven finančni projekt. Zato si je potrebno pri izbiri najbolj primernega izvajalca vzeti čas za temeljito spletno iskanje. Fasaderstvo je obrt, ki je danes zelo iskana, zato ne bo težko poiskati kakovostnega izvajalca po dostopni ceni.

Opazili boste, da izvajalci ponujajo različne storitve. Najprej vsekakor sledi ogled objekta in priprava načrta za izvedbo del. Na podlagi ogleda vam bo izvajalec predlagal obseg del, ki bi jih bilo smiselno izvesti. Po sami obnovi običajno izvajalec odstrani tudi ves odpadni material, da s tem nimate dodatnega dela.