23/03/2023

Elegantno stensko gretje

2 min read
Hišni vodovod

Stensko ogrevanje ima podobne prednosti kot talno, pojavljajo pa se tudi podobni zadržki. Nenazadnje gre za enak sistem, le orientacija je drugačna, kar pa seveda ima določen vpliv – nenazadnje se pri talnem gretju do neke mere zanašamo na to, da se topel zrak dviga enakomerno po prostoru. Seveda pa bodo tudi grelni elementi v stenah lahko zagotovili učinkovito ogrevanje in prijeten občutek, še posebej, če jih kombiniramo s talnim gretjem.

V nekaterih primerih je možno stensko gretje zelo elegantno vgraditi. To mora seveda dopuščati hišni vodovod, če načrtujemo toplovodni sistem. Ker se takšni sistemi običajno načrtujejo in izdelujejo že v fazi načrtovanja oziroma gradnje hiše, ne bi smela vgradnja stenskega ogrevanja predstavljati nikakršnih težav. Hišni vodovod lahko v tej fazi dokaj enostavno prilagodimo, da podpira tudi učinkovito delovanje tovrstnega ogrevanja.

Enako velja za prilagoditve v sklopu kakšnih večjih prenov ali adaptacij. Ker toplovodno stensko ogrevanje zahteva znatne posege v objekt, ni možno sistema elegantno vgraditi v končano zgradbo, so pa na voljo nekatere alternative, ki to dopuščajo. Pri stenskem ogrevanju je problem dostop do vira energije. Ta običajno vodi skozi hišni vodovod, če za ogrevanje uporabljamo toplovodni sistem. To je priljubljena in zelo smiselna opcija za uporabnike toplotnih črpalk ali bojlerjev, a vseeno predstavlja pomislek, če sistema ne načrtujemo in vgradimo pravočasno.

Nekoliko lažja bo v končanih prostorih vgradnja električnega gretja. Tudi ta vir energije je primeren za stensko gretje, čeprav so veliko bolj priljubljeni sistemi, ki se vgradijo v tla. V vsakem primeru je lažje najti električno omrežje kot pa urediti hišni vodovod za dovod tople vode. Tako je to še ena elegantna opcija za tiste, ki menijo, da je stensko ogrevanje prava rešitev za njihove potrebe. Možnosti je dovolj, treba je le premisliti, katera opcija se najbolj splača. Čisto možno je, da je to res stensko gretje.