23/03/2023

Domače izobraževanje otrok

2 min read
Izobraževanje otrok

V vsakem trenutku je treba tudi doma poskrbeti za učinkovito izobraževanje malčkov, ne glede na to, v kateri fazi šolanja so. Že pred vstopom v šolo otroci doma osvajajo znanje in spretnosti, ki jih bodo kasneje potrebovali, seveda pa je obseg tovrstnega izobraževanja še bistveno bolj širok, kot bo kasneje v šoli.

Čeprav učenje v tem obdobju v največji meri temelji na igri in otroci zgolj posredno skozi svoje vsakodnevne dejavnosti prejemajo nova znanja, je možno izobraževanje otrok v tej fazi zastaviti tudi nekoliko bolj strukturirano. Pametno je, da malčkom ponudimo dodatno stimulacijo njihovih miselnih spretnosti, kar spet lahko storimo skozi zabavne aktivnosti. Ravno v tem času so namreč otroci najbolj dovzetni za učenje, saj se njihovi možgani še razvijajo, zato je treba izkoristiti priložnost in spodbuditi razvoj nekaterih možganskih centrov, ki jih lahko enostavno dosežemo skozi igro in zanimive aktivnosti. To so lahko Brainobrain naloge, ki so namenjene prav celostnemu razvoju otroških možganov. Gre za premišljene aktivnosti, ki stimulirajo različna področja otrokovega mišljenja, vodijo pa do čisto konkretnih rezultatov. Med Brainobrain naloge se na primer uvrščajo tudi matematični izračuni, a ne suhoparno računanje kot v šolskih klopeh, temveč je to interaktivna uporaba abakusa, ki spodbuja kreativno reševanje problemov in vizualizacijo abstraktnih konceptov.

Ravno v svojem obsegu se domače izobraževanje otrok najbolj razlikuje od šolskega – lažje lahko prilagodimo izobraževalne dejavnosti, da spodbudimo bolj celovit razvoj otroka. Namesto da bi se osredotočali na posamezne učne enote, pomagajo Brainobrain naloge krepiti več področij hkrati in vodijo do spretnosti, ki v kombinaciji koristijo veliko bolj kot posamezna znanja. Splača se torej že pred vstopom v šolo vaditi, saj bodo te naloge zelo olajšale prehod na redno šolsko delo. Tovrstno izobraževanje otrok pa se seveda lahko nadaljuje tudi kasneje, Brainobrain naloge so pravzaprav primerne za otroke vse do 14. leta starosti.