30/11/2022

Dognojevalec omogoča aktivno rast vrtnin

2 min read
Dognojevalec.

Osnovno jesensko opravilo na polju je, da poberemo pridelek in zemljo ustrezno pripravimo na ponovno setev v spomladanskem obdobje. Pri tem je zelo pomembno, da jo ustrezno pognojimo in jo na ta način preskrbimo z vsemi potrebnimi hranili. Vendar pa jesensko gnojenje ni edino, ki je pomembno. Nič manj pomembno ni tudi dognojevanje vrtnin v fazi njihove rasti. Pri tem pa nam bistveno lahko olajša delo dognojevalec.

Gre za enega od najbolj priljubljenih strojev kmetijske mehanizacije, katerega glavna naloga je dodatno gnojenje vrtnin, potem ko so že enkrat prišle na površje zemlje. V tej fazi rasti je pomembno, da vrtnine dodatno oskrbimo z določenimi hranili, ki bistveno vplivajo na njihovo odpornost proti zunanjim vplivom in hkrati pospešimo njihovo rast. Dognojevalec je v tem primeru zelo koristen traktorski priključek, saj lahko z njim istočasno vrtnine tudi okopljemo, saj imajo večin od njih nameščene jeklene kline za okopavanje različni kultur.

Stroj za buče omogoča pridelavo kvalitetnega bučnega olja

Pridelava oljčnih buč je zelo kompleksen proces, ki se začne že v jesenskem obdobju in konča z njihovim spravilom, ko so zrele. Za celoten postopek pridelave se tako uporabljajo različni stroji za buče, ki bistveno pripomorejo k večji učinkovitosti pridelave. Že v fazi same rasti buč se uporablja medvrstni kultivator za buče, ob njihovem spravilu pa je dobrodošel tudi plug za spravilo buč. Obvezen del mehanizaciji je tudi stroj za buče s katerim operemo bučna semena, jih spoliramo in očistimo.

Za kakovostno bučno olje, je izjemno pomembna faza čiščenja oziroma pranja bučnih semen. Zato je zelo pomembno, da je temu namenjen stroj za buče izdelan iz kakovostnih materialov. To omogoča, da so bučna semena primerno oprana, spolirana in očiščena. Rezultat celotnega postopka je, da dobimo kakovostno in nepoškodovano bučno seme, ki je na ta način pripravljeno za nadaljnjo obdelavo – stiskanje.