23/03/2023

Čistoča je ključnega pomena

2 min read
gostinski pomivalni stroji

V gostinstvu obstajajo stroga pravila glede higiene, ki se jih zaradi varnosti na sme kršiti. Urejena higiena ne poskrbi le za ugodje gostov, ampak tudi za kvaliteto dela v kuhinji. V gostinskih obratih se strežeta hrana in pijača, ki pa sta zelo občutljivi, profesionalni inšpektorji pa tudi zelo pogosto preverjajo vsakršno kršenje strogih higienskih standardov. Standardi za čistočo v gostinskih obratih so visoki, zato morajo lastniki poskrbeti za ustrezno opremo, ki te standarde pomaga izpolnjevati. Za čistočo mora biti poskrbljeno na vseh področjih, od higiene pri pripravi hrane, do gostinskih prostorov in teras. Poleg urejenih in čistih prostorov v restavraciji, ter strogih standardov pri pripravi hrane mora biti poskrbljeno tudi za čisto posodo, saj so to aspekti, ki jih gost najbolj opazi.

Gostinski pomivalni stroji

Za čistočo posode najbolje poskrbijo gostinski pomivalni stroji, ki hitro in preprosto očistijo posodo in kozarce, da povsem ustrezajo higienskim standardom. Ko izbirate gostinski pomivalni stroj, se najprej vprašajte, za kakšen namen ga boste največ uporabljali. Ali ste lastnik velike restavracije, kjer morajo v kuhinji vsak dan očistiti veliko količino krožnikov in jedilnega pribora, ali pa ste lastnik bara, kjer največjo količino umazane posode predstavljajo kozarci in skodelice za kavo? Prav tako premislite, katero velikost gostinskega pomivalnega stroja potrebujete, in kje sploh imate prostor zanj. Mogoče je za vaše potrebe najbolj primeren podpultni pomivalni stroj, ali pa tak s košaro.

Gostinsko opremo lahko tudi najamete

Nekatera podjetja namesto neposrednega nakupa pomivalnih strojev nudijo tudi dolgoročni najem gostinske opreme, ki jih lahko kasneje tudi odkupite. Dolgoročni najem gostinske opreme je idealna rešitev za gostince, ki si ne želijo že takoj privoščiti lastnega pomivalnega stroja, vendar pa ga morajo imeti, da sploh lahko odprejo svojo novo restavracijo ali kavarno. Najem gostinske opreme lahko razbremeni kar nekaj začetnih stroškov, s katerimi se lažje soočimo, ko je nov gostinski obrat že dobro vsidran v delovanje in prepoznaven v okolici, kar je za nove gostince zagotovo prva skrb.