23/03/2023

Čiščenje večjih površin

2 min read
Parni čistilec tal

Parni čistilec tal

Čiščenje tal je lahko precej zamudno in tudi dokaj zahtevno. Še posebej seveda, če se soočamo z večjimi površinami. Teh v običajnih gospodinjstvih sicer ne srečujemo pogosto, so pa pred takšne izzive praktično vsakodnevno postavljeni profesionalni čistilci. Na srečo imajo ti za svoje delo na voljo nekatere specializirane naprave, ki pomagajo pri hitrem, učinkovitem in razmeroma enostavnem delu.

Tlačni čistilec tal

Čiščenje z vodnim curkom pod visokim tlakom je dobro znana in nadvse uporabna rešitev za zunanje površine, ki niso posebej občutljive. Čeprav gre večinoma za usmerjen curek, ki se s svojo močjo uporablja predvsem za odstranjevanje trdovratnih madežev ali zasušene umazanije, je možno takšno napravo uporabiti tudi za čiščenje tal. Tlačni čistilec ima posebno pištolo, ki omogoča prilagajanje delovanja naprave oziroma oblikovanje curka. Morda to omogoča že priložena pištola, lahko pa da bo treba ustrezen dodatek kupiti posebej. V vsakem primeru pa z uporabo primerne pištole tlačni čistilec z razpršenim curkom zelo učinkovito opravi z večjimi površinami.

Parni čistilec tal

Tlačni čistilec je primeren za zunanje površine in manj občutljive podlage ter materiale. Če pa se soočamo s čiščenjem tal v zaprtih prostorih ali pa moramo očistiti občutljivejše materiale, pride bolj v poštev parni čistilec tal.

Tako tlačni kot parni čistilec sicer izkoriščata moč vode in ne potrebujeta dodatnih sredstev. A tlačni čistilec je učinkovit zaradi abrazivnosti močnega curka, medtem ko je parni čistilec tal veliko bolj nežen, saj izkorišča le čistilno moč vroče vodne pare. Takšen čistilec je precej univerzalen, predvsem pa nadvse učinkovit – uporablja se tudi za večje površine, hkrati pa lahko služi še drugim nalogam, ne le čiščenju tal.

Vse omenjene naprave so na voljo v različnih izvedbah. Lahko dobimo tudi takšne pripomočke, ki so prilagojeni domači uporabi, še bistveno več izbire pa imajo seveda na voljo profesionalni uporabniki.