07/02/2023

Cenik za spletno optimizacijo in oglaševanje

2 min read
Google oglaševanje cenik

Google oglaševanje cenik

Koliko bo treba odšteti za višje uvrstitve na seznamu spletnih iskalnikov in koliko za izstopajoče oglase? Točne številke je nemogoče navesti, lahko pa opišemo nekaj dejavnikov, ki vplivajo na končno ceno.

Optimizacija spletnih strani – cenik

Že v izhodišču je treba povedati, da ima optimizacija spletnih strani cenik prilagojen glede na vsak posamezen primer. Težko je predvideti, kakšni bodo točni stroški, saj je tudi naloga strokovnjaka, ki optimizacijo opravlja, vedno specifična in zahteva prilagojeno plačilo. Razen seveda, če se optimizacije lotimo v lastni režiji, kar je čisto možno, a običajno ne prinaša prepričljivih rezultatov – so pa stroški zato poljubno nizki, lahko se jim celo povsem izognemo.

Kakorkoli, če ima optimizacija spletnih strani cenik določen, gre običajno za vnaprej pripravljene pakete, ki poskrbijo za osnovne optimizacijske posege. V nekaterih primerih so ti zelo koristni, v drugih pa povsem neuporabni. Veliko bolje je strokovnjakom sporočiti detajle glede spletne strani in pričakovanja, nato pa počakati na točno ponudbo.

Google oglaševanje – cenik

Če govorimo o spletnem oglaševanju, gre verjetno za najbolj priljubljeno obliko – Google oglaševanje. Cenik je v tem primeru nekoliko bolj konkreten, čeprav še vedno ne dopušča povsem točne napovedi. Lažje predvidimo ceno, ki jo bo treba plačati za posamezen klik na oglas. Pričakovati gre stroške vsaj okoli 10 ali 20 centov na klik, kar velja v manj konkurenčnih nišah, medtem ko dražji oglasi lahko na klik zahtevajo tudi več evrov. Z nadzorom nad številom klikov (in posledično obiskovalcev), lahko do neke mere uravnavamo tudi za Google oglaševanje cenik.

Spet se lahko dela lotimo sami, kar omeji stroške zgolj na ceno klika. Veliko bolj smiselno pa je, da za krmarjenje po zahtevnem vmesniku orodja AdWords in za izpeljavo res učinkovitih oglasnih kampanj najamemo strokovnjaka – v tem primeru je treba upoštevati še ceno, kar pomeni, da je tudi za Google oglaševanje cenik v veliki meri odvisen od posameznega izvajalca in posameznega primera.