23/03/2023

Cena defibrilatorja

2 min read
Cena defibrilatorja

Cena defibrilatorja

Namestitev defibrilatorja je zakonsko zahtevana le v nekaterih zelo redkih primerih, večinoma pa je prepuščena prostovoljni odločitvi posameznih ustanov, skupnosti, podjetij in celo posameznikov. To pomeni, da tudi stroški večinoma niso kriti iz državnega proračuna, temveč mora sredstva priskrbeti kupec sam. Vsekakor je zelo spodbudno, da kljub tem dejstvom defibrilator za srce že najdemo na številnih javnih mestih, kamor jih namestijo občine, organizacije, podjetja ali posamezniki, ki jim je mar za učinkovito prvo pomoč v primeru srčnega zastoja. A ob tem se gotovo vedno pojavi tudi vprašanje, kakšna bo za defibrilator cena.

Cena same naprave

Cena defibrilatorja je v končni fazi seveda sestavljena iz različnih stroškov, ki jih je treba pravočasno predvideti in upoštevati. Najbolj očiten delež ima cena same naprave – najprej je treba seveda kupiti defibrilator, šele potem drugi stroški sploh pridejo v poštev.

Koliko stane defibrilator? Glede na to, da je ponudba defibrilatorjev precej pestra, je težko navesti točno številko. Vsekakor bo treba odšteti za samo napravo nekaj sto evrov, so pa cenovni razponi nato dokaj široki. To ni presenetljivo, saj je cena defibrilatorja odvisna od funkcionalnosti naprave, te pa se med različnimi modeli lahko tudi precej razlikujejo. Sicer vsak defibrilator za srce seveda zagotavlja električno stimulacijo srca v primeru srčnega zastoja, a dražji modeli nudijo še celo vrsto bolj ali manj uporabnih funkcionalnosti.

Razlike so tudi v kakovosti, življenjski dobi, garanciji in drugih lastnostih posameznih naprav. Dobro je izbrati defibrilator za srce, ki bo svojo nalogo izpolnjeval kar se da dolgo, pazimo tudi na garancijo, ki pri kakovostnih napravah velja vsaj sedem let.

Drugi stroški

Defibrilator za srce prinaša še druge stroške. Upoštevati je treba recimo vzdrževanje, menjavo baterij, nenazadnje tudi montažo. Tako je cena defibrilatorja v končni fazi lahko bistveno višja, kot bi utegnili predvidevati na podlagi cen posameznih modelov. Prav tako lahko k stroškom dodamo še usposabljanja in izobraževanja, ki zagotavljajo optimalne rezultate pri uporabi naprave.