07/02/2023

Če velja akcija, peleti postanejo še bolj ugodni

4 min read
akcija peleti

Med ugodnimi ogrevalnimi sistemi izstopajo predvsem tisti, pri katerih lahko zelo enostavno pridemo do kvalitetnih energentov, s katerimi se bomo zanesljivo ogrevali preko cele zime. Tako bomo zelo dobro opremljeni, ne da bi imeli s tem veliko dela ali visoke stroške. To velja tudi za pelete, ki so priljubljena izbira tistih, ki znajo izkoristiti prednosti kvalitetne lesne biomase. Pri uporabi sodobnih kurilnih naprav so peleti lahko izredno dober vir ogrevanje, ponujajo mnoge prednosti, piko na i pa doda ugodna cena – tudi zato, ker se pogosto najde kakšna akcija, peleti predstavljajo ugoden način ogrevanja.

Cena energentov je pogosto glavni premislek, ki ga je treba opraviti pred izbiro ogrevalnega sistema. Ne moremo se odločati le na podlagi drugih faktorjev, cena je gotovo prioriteta, ki bo na dolgi rok močno izstopala. Ravno zato so recimo priljubljene toplotne črpalke, čeprav zahtevajo veliko investicijo ob nakupu. Pri ogrevanju iz leta v leto pa se pokaže, kateri energenti so najbolj ugodni. Če izkoristimo ugodne ponudbe pred kurilno sezono, bomo tudi za pelete našli zelo nizke cene. Poleg tega so nam v primeru, da velja akcija, peleti na voljo tudi v višji kakovosti, ne da bi morali za to plačevati več.

Akcija peleti pri nakupu zaloge za zimo

Najbolj atraktivne so seveda ponudbe ob nakupu zaloge za celo zimo. Pred začetkom kurilne sezone se moramo dobro pripraviti na to. Pametno je pregledati in očistiti opremo, da bo pripravljena na delo. Nato pa potrebujemo kvalitetno kurivo, ki ponudi kar najboljši izkoristek in zadostno zmogljivost za ogrevanje v hladnih zimskih dneh. Pelete zato pogosto kupujemo na zalogo, pravzaprav lahko dobimo ponudbe za celo zimo. Če imamo doma dovolj prostora in imamo urejen kotiček za varno shranjevanje, lahko izkoristimo ugodne cene, ki jih ponuja akcija – peleti bodo izredno ugodni, če kupimo večjo količino.

Takšne ugodnosti imajo praktično vsi dobavitelji lesnih peletov. Najdemo lahko raznovrstne ponudbe, ki se razlikujejo v vseh mogočih lastnostih, a vedno lahko pričakujemo, da bomo dobili posebne ugodnosti pred začetkom kurilne sezone, ko je po peletih največ povpraševanja. Moramo pa biti na to priložnost pripravljeni, da jo lahko izkoristimo – kaj lahko se namreč zgodi, da bodo zaloge razprodane, s tem pa je zamujena tudi akcija. Peleti bodo dražji, sploh če želimo kupiti zalogo za celo zimo.

V nakup materiala za kurjenje nas lahko prepriča akcija, peleti postanejo zelo ugodni

Tudi v tem primeru imamo sicer še možnost kupiti cenejše pelete, a to pomeni, da bomo morali verjetno pristati na nižjo kvaliteto. Tisti, ki se na ogrevanje s peleti ne spoznajo, ne poznajo razlik v kvaliteti. V resnici imajo različne vrste lesa različne kurilne vrednosti, torej zadržujejo različne količine energije. Ponujajo tudi različne izkoristke, torej različna razmerja med pepelom in materialom, ki lepo izgori. Vse to je pri peletih še bolj izrazito, saj moramo upoštevati še postopke pridelave. Na koncu lahko izbiramo med različnimi kakovostnimi razredi.

Pogosto velja akcija, peleti pa niso najboljši – zakaj?

Pri nakupu moramo biti zelo pozorni na kakovostni razred. Ravno zato se lahko opečemo z nakupom cenovno ugodnih peletov v akcijski ponudbi. To verjetno ne bodo peleti A1 kvalitete, v nižjih cenovnih razredih ne najdemo tako kvalitetnega materiala in ne moremo pričakovati izkoristka, ki ga ponujajo kakovostni peleti. Zato smo zelo pozorni na to, kakšen material sploh vključuje akcija, peleti bodo morda res ugodni, a ravno zato ne najboljši.

Če spremljamo ponudbo in znamo razbrati ključne lastnosti peletov, sicer lahko dobimo tudi ugodno ponudbo kvalitetnega materiala. Ravno to so priložnosti, ki se jih splača izkoristiti, saj so tudi peleti A1 v akciji in dobimo res ugodne cene za tako dober material.

Akcija peleti in cena drv

Akcijske ponudbe peletov močno znižajo ceno tega kuriva, s tem pa se peleti uvrščajo med najcenejše energente. Če k temu prištejemo še odlične izkoristke v sodobnih pečeh in kotlih, dobimo zelo prepričljiv ogrevalni sistem, ki ima v primerjavi s praktično vsemi alternativami izrazite prednosti. A prav tako bomo gotovo pomislili na alternativo, ki se kaže že pri uporabi lesne biomase – to so kurilne naprave na drva oziroma polena.

Tako za pelete kot za drva lahko velja akcija, peleti bodo načeloma nekoliko dražji

Tudi v tem primeru lahko najdemo zelo ugodne ponudbe za kurivo. Običajno lahko dobimo drva na paleti, ki nam jih dostavijo kar na dom. Res je sicer, da je skladiščenje nekoliko bolj zahtevno, načeloma so drva tudi bolj občutljiva na neugodne razmere. Predvsem pa potrebujemo nekaj več urejenega prostora, da se drva lepo sušijo. A to lahko odtehtajo nižje cene. Drva lahko dobimo zelo poceni, pravzaprav celo brezplačno, če si lastimo kak kotiček gozda. Bolj verjetno je, da bomo naročili drva na paleti, kar je nekoliko ugodnejša opcija v primerjavi s peleti.

V končni fazi drastičnih razlik ni, če upoštevamo še vse druge faktorje, ki odločajo o izkušnji uporabnika. Poleg tega lahko velja dobra akcija, peleti so v tem primeru ugodnejši in se kosajo s ponudbo drv. Na dolgi rok pa prepričajo še drugi dejavniki, recimo udobje in odzivnost sistema, ki ga lažje upravljamo.