21/03/2023

Beljenje zob je sestavni del estetskega zobozdravstva

2 min read
Beljenje zob

Malo je ljudi, ki se lahko pohvalijo z lepo svetlo obarvanimi zobmi. Glavni razlog za to je v sestavi zob, katerega notranja plast je rumene barve, zunanja prosojna zobna sklenina pa je rumene barve. Rezultata tega je, da imamo ljudje različne odtenke zob, od bele, prek sive do rumene. Takšna barvna zabarvanja sicer niso škodljiva, so pa za marsikoga moteča z estetskega vidika, zato je beljenje zob v tem primeru najboljša rešitev.

Gre za postopek, ki obstoječo barvo zob spremeni v svetlejši odtenek, pri čemer se lahko uporabljajo različne metode. Najpogosteje gre za kemične ali laserske metode beljenja zob, ki vse veljajo za izjemno učinkovite in danes tudi vse bolj cenovno dostopne. Beljenje zob je danes postalo sestavni del estetskega zobozdravstva in se zanj ljudje odločajo vse pogosteje. Medtem, ko je v preteklosti veljalo za tabu temo, pa je danes izjemno uveljavljeno in svetovno priznano.

Zobne luske so pot do popolnega nasmeha

Zagotovo ste že kdaj pri komu opazili, kako nenavadno bele in lepo oblikovane zobe ima in ste se že spraševali, kako mu to uspe. Verjetnost, da gre za popolnoma naraven videz je verjetno zelo majhna. Veliko bolj verjetno je, da mu je do tega pomagal zobozdravnik s pomočjo estetsko protetičnega nadomestka, ki mu pravimo zobne luske. Gre za tanke prevleke, ki prekrijejo sprednjo stran zob in na ta način prekrijejo zabarvanje zob, morebitne poškodbe, prevelike razmake med zobmi in še marsikaj drugega.

Zobne luske sicer na prvi pogled spominjajo na umetne nohte. Za njihovo namestitev je potrebno rahlo pobrusiti zobno površino, na katero se luske prilepijo s posebnim lepilom. Obliko zobnih lusk določi zobozdravnik in so izdelane iz posebne keramike. Gre za zelo preprost postopek, ki je poleg beljenja zob, eden od najbolj priljubljenih, saj vam trajno povrne popoln nasmeh na vašem obrazu.